Арести скараха Рияд и Отава

Замразяват се търговските връзки между двете страни

Саудитска Арабия замрази всички нови инвестиции и търговски сделки с Канада, заради “груба намеса (на Отава) във вътрешните работи на кралството”. Така Рияд тълкува подкрепата, която Канада изрази към арестувани в Саудитска Арабия правозащитници.

Освен това Рияд обяви канадския посланик за персона нон грата и му даде денонощие, за да напусне страната, и отзова своя посланик в Отава. Саудитското МВнР допълни и че страната си запазва правото да предприеме допълнителни действия.

Миналия четвъртък канадската външна министър Кристия Фрийланд писа в туитър, че Отава е “много разтревожена” от ареста, извършен от саудитските власти, на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в затвора саудитски блогър Раиф Бадауи, пратен зад решетките заедно с известната активистка Насима ал Сада.

“Канада стои твърдо до семейство Бадауи в този труден момент и продължаваме да призоваваме енергично за освобождаването на Раиф и Самар Бадауи”, написа Фрийланд.

Съпругата на Раиф Бадауи - Енсаф Хайдар, живее от 2013 г. в Квебек с трите си деца. Това лято саудитците получиха канадско гражданство.

Позицията на Канада бе посрещната много остро от Рияд, според който Канада е извършила престъпления срещу законите и процедурите на кралството, намесила се е в правораздаването и е нарушила суверенитета на Саудитска Арабия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят