Арестувани са 11 членове на Централния съвет на Турската медицинска асоциация заради критики срещу операция "Маслинова клонка"

Единадесет членове на Централния съвет на Турската медицинска асоциация (TTB), включително председателят му Рашит Тюкел, са задържани на 30 януари, заради изявление, в което критикуват операцията „Маслинова клонка“ в района на Африн, Северозападна Сирия, съобщава вестник Hurriyet.

Главният прокурор на Анкара издаде заповеди за задържане за 11-те членове на съвета в ранните часове на деня. Операциите за издирването и задържането им са проведени на територията на осем провинции в страната.

Съответната информация бе разпространена от Али Шекер, депутат от Републиканската народна партия, който публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“.

Шекер и други от партията се изказаха в подкрепа на задържаните лекари, като увериха, че членовете на неправителствени организации и интелектуалци, които се противопоставят на операцията на турската армия, не са сами.

Миналата седмица Турската медицинска асоциация се противопостави на „Маслинова клонка“, като призова „Не на войната, мир незабавно“.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини асоциацията в предателство. На 29 януари повече от 300 души бяха задържани за постове в социалните медии, съдържащи критика към военната операция на турската армия в Северозападна Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа