Арестуваха двама украинци за обир на 100 000 лв. (обзор)

Снимка: Булфото
Украинците Руслан (по-високият) и Денис се оплакваха от полицейско насилие, но навсякъде по света синините за крадците са професионални травми.

Бургаската полиция ги подозира за още 10 взломни кражби

Избягалите от войната са рецидивисти - професионални крадци от жилища

Оплакват се от бой с електрошок

Полицията задържа двама украинци - професионални крадци от жилища, за обир на 100 000 лева от апартамент в Бургас. Днес в съда в морския град бяха доведени 45-годишния Руслан Добровски и Денис Шейтанов (47 г.). Без никакви церемонии магистратите им наложиха постоянен арест.

По време на заседанието Руслан и Денис опитаха да се изкарат жертви на полицейски насилие. “Биха ни с електрошок. Все едно сме в Гестапо”, заяви Шейтанов. Защитата им поиска отвод на прокурора Христо Христов, но съдът отказа, тъй като към момента липсват доказателства за жалбите им.

Двамата са рецидивисти - и в родината им били залавяни да плячкосват пари и ценности, имали криминални досиета и присъди.
Обвинението им засега е за една крупна кражба на пари и злато от дома на бургаски бизнесмен, но полицията и прокуратурата ги подозират за поне още 10 обира, извършвани в региона или в други градове в последните месеци. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат присъди от 3 до 15 години затвор. Украинското дуо разполагало с пълна гама от най-модерното оборудване за взломни кражби - при обиските на квартирите им са намерени 135 специални шперцове, отвертки, пили, къртачи и други инструменти. Освен ръкавици, използвали и много други методи за прикриване и заличаване на следи. Имали и перфектна тактика за наблюдение и проследяване на стопаните на набелязаните жилища и винаги влизали в домовете им, когато отсъстват. Чужденците се придвижвали с автомобил, който оставяли далеч от мястото на обира. Обикновено действали посред бял ден. Имали и още един автомобил, който е засечен да излиза от България в Румъния.

Руслан и Денис пристигнали през лятото и държали квартири на три адреса. Единият от крадците дошъл в Бургас през юли с жена си и детето си и получил статут на бежанец от войната. Вторият е без статут и живее под наем в Несебър. При обиските освен инструментите, полицаите намерили и големи количества пари в брой - 118 000 долара, 40 000 евро, 20 000 лева.

“Двамата много бързо са изразходвали откраднатите суми. Например след обира на апартамента в Бургас веднага купуват два Айфона за 5 хил. лв.”, разказа старши комисар Калоян Калоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право