Арестуваха за подкуп от 2 млн. долара руския икономически министър

Алексей Улюкаев, руски министър на икономиката

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев е бил задържан с подкуп. Той е заподозрян, че е изнудвал представители на "Роснефт". От следствените органи обявиха, че Улюкаев е бил следен в течение на няколко месеца, като е бил подслушван телефонът му.

Прессекретарят на следствената служба Светлана Петренко заяви, че полицията е подслушвала телефона на Улюкаев от лятото на тази година. При разговорите му с представителите на "Роснефт" за приватизацията на "Башнефт" са звучали заплахи.

"При задържането си Улюкаев се опита да позвъни на покровители, но напразно", добави още тя.

Според следствието, Улюкаев е получил два милиона долара, за да даде положителна оценка от страна на министерството на икономическото развитие, което да позволи на "Роснефт" да получи контролния пакет акции на "Башнефт". От "Роснефт" коментираха, че всъщност сделката с приватизацията на 50% дял от "Башнефт" е чиста и няма нищо съмнително, но анализатори в икономическата област твърдят, че арестът на министър Улюкаев е удар по лобито на всесилния ръководител на "Роснефт" Игор Сечин.

Говорителят на Кремъл обяви, че президентът Путин е бил в течение на специалната операция през цялото време.

Междувременно Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев са обсъдили ареста на министъра на икономическото развитие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че обвинението срещу него е сериозно. "Във всеки случай само съдът може да вземе решение", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа