Арестуваха кмета на Костенец (обзор)

Полицаи блокираха рано сутринта улицата, където и кметската къща. Снимка: Би Ти Ви

Радостин Радев предлагал подкуп на общинар, за да гласува “правилно”

Задържан е и местен бизнесмен

Кметът на Костенец беше арестуван при Акция на Специализираната прокуратура със съдействието на КПКОНПИ и СДВР. Белезниците щракнали на ръцете на Радостин Радев малко между 6 и 7 ч. сутринта в дома му.

“Колите осъмнаха пред къщата му, вдигнали са го от леглото по гащи”, твърдят местните. Обискиран е домът и кабинетът на градоначалника. Заедно с Радев е задържан и местен бизнесмен.

Повод за разследването станал сигнал на общински съветник от Костенец, на когото кметът предлагал пари, за да гласува по “правилен” начин на сесия на Общинския съвет. Местни предполагат, че става дума за скорошен конфликт между Радев и общинските съветници, свързан с общинското предприятие “Земи и гори от горския фонд”. 10 от 17 съветници подкрепили предложението дружеството да се закрие и преобразува в търговско дружество, срещу което се обявил кметът. Той преди това отказвал да освободи шефа на фирмата Мирослав Николов.

Днес Радев и заподозреният бизнесмен бяха разпитани и оставени в ареста за 24 ч. Показания са дали и служители на общинската администрация. От спецпрокуратурата съобщиха, че разследването се извършва не само в Костенец, но и в София и селища в област Стара Загора.

Преди да стане кмет, Радостин Радев 12 години се занимавал с частен бизнес. Бил е и 8 години общински съветник от БСП. Женен е, има две деца. Градоначалникът стана публично известна фигура, след като през май разказа, че е съученик на издирвания с дни Стоян Зайков - Чане, който уби жена си и братовчед си, а впоследствие се самоуби.

Коментари

Задължително поле