Психиатърка от Пловдив източи половин милион от НЗОК чрез фалшиви шизофрении

Психиатърка от Пловдив източи половин милион лева от НЗОК, фабрикувайки документи за болни от параноидна шизофрения, които се лекуват с много скъпи лекарства. Тя подготвяла документите на нищо неподозиращи хора и след одобрението на заплащането на лечението от касата пращала посредници да взимат медикаменитте от аптеката. Става дума за ампули с цена между 700 и 800 лева. После лекарката продавала на черно лекарствата за по 300 лева ампулата и плащала по 30 лева на мулетата. Това събощиха от Районна прокуратура – Пловдив.

„Разследването е от една седмица и на този етап говорим за 52 случая, чрез които касата е била източена в периода от началото на 2017-а до август 2018 г.“, обясни зам.-окръжният поркурор Атанас Илиев.

Психиатърката се снабдявала с данните на хората по различни канали, включително и чрез личните им лекари, но на този етап не е ясно дали джипитата са били наясно, че участват в схема. Тепърва ще се установява и дали и мулетата са знаели, че са част от престъпна дейност. Ще се проверяват и служители на Здравната каса.

Все още не е напълно ясно кои точно са клиентите на този черен пазар с лекарства за шизофрения, но една от възможностите е истински болни да се опитват да се снабдят с нужните им лекарства, без да разкриват заболяването си, и затова да търсят нелегални пътища, вместо да се обърнат към личния си лекар. Възможни са обаче и други варианти, заяви Атанас Илиев.

Лекарката е задържана за 72 часа, в петък съдът ще решава дали да я остави в ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право