Арестуваха свидетел №1 срещу Живко Суджука (обзор)

Антон Проданов. Снимки: Булфото

Четирима души заподозрени за участие в дедесарска банда

Акция на спецпрокуратурата в София, Варна и Добрич

Спецпрокурори, полицаи и жандармеристи задържаха Антон Проданов от Добрич и още трима души в София и Варна по подозрения за участие в банда, източвала ДДС. Единият от задържаните има крупен бизнес в столицата, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в Добрич да следи акцията.

“Става дума за данъчни престъпления, извършвани от 2017 г. насам. Най-късно утре единият ще бъде обвинен като ръководител на организирана престъпна група, а останалите като участници. По първоначални данни щетите са за 300 000 лв. Възможно размерът впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи”, каза още Гешев. Той потвърди, че един от арестуваните е Антон Проданов. И добави: “В Добрич се водят противоборства между бизнес и криминални групировки, които се стараят да покажат кой е по-велик от тях. Прокуратурата също нови вина за това”.

Бизнесменът Антон Проданов стана известен през лятото на 2017 г., когато гръмна аферата “Суджукгейт”. Тогава предприемачът от Добрич заяви, че е дал на областния координатор и депутат от ГЕРБ Живко Мартинов 4 тона суджук, 30 кг филе “Елена” и 30 кг пастърма. Започна разследване за рекет, което приключи с обвинителен акт срещу Мартинов, наричан вече Живко Суджука. Делото срещу него се гледа в спецсъда, а Проданов бе разпитан като основен свидетел.

Пред медиите Проданов непрекъснато се оплакваше, че фирмите му са съсипани, защото в Добрич му пращат инспектори от всякакви контролни органи на проверки, в това число и данъчни. Освен това се оказа, че е близък и до местната структура на БСП.

Коментари

Задължително поле