Арестуваха трима иракчани за подготовка на терористичен атентат в Германия

Снимка: Архив

В сутрешните часове на деня германската полиция е арестувала в провинция Шлезвиг-Холщайн трима граждани на Ирак, заподозрени в подготовката на терористичен атентат, съобщава националният ежедневник Die Welt.

Федералната прокуратура потвърди информацията и поясни, че става въпрос за двама мъже на 23 г. и един на 36 г. След претърсването на жилищата им са извършени обиски в домовете на други лица в провинциите Шлезвиг-Холщайн, Мекленбург-Предна Померания и Баден-Вюртемберг.

Двама от заподозрените, Шахин Ф. и Херш Ф., Федералната прокуратура разследва заради подготовката на „тежко престъпление, причиняващо сериозни щети държавата“. Тримата са планирали атентат с използването на вещества – какви обаче, не се уточнява. Обмисляли са също и нападение с огнестрелно оръжие или превозно средство.

Федералната криминална полицейска служба е формирала екип за наблюдение на триото още през декември. Полицейските части от няколко федерални провинции и специални звена арестуваха мъжете в района Дитмаршен в Шлезвиг-Холщайн около 6:00 часа местно време (7:00 часа българско време).

Според медийни доклади и тримата са бежанци, пристигнали в Германия през есента на 2015 г. Следователи разкриват, че тримата мъже са съхранявали инструкция за изграждане на бомби. Поръчали са онлайн и запалително устройство, но доставката му в Германия е била осуетена от британските правоприлагащи органи.

 

Коментари

Задължително поле