Арестуваха 35-годишен заподозрян за палежи в Източна Атика

Снимка: Архив

Гръцката полиция в сряда арестува мъж, заподозрян за няколко случая на палеж в община Маратон, Източна Атика, съобщиха от противопожарната служба на страната чрез съобщение до пресата, пише електронното издание на вестник „Kathimerini”.

Мъжът, на 35 години, е обвинен в пет палежа в района на Ризари между 26 и 31 юли, както и в неподчинение на властите.

От противопожарната служба заявиха още, че обвиняемият ще се яви пред прокурор по-късно в сряда.

Вестникът припомня, че най-малко 91 души загинаха, а още мнозина получиха наранявания на 23 юли, когато огнената стихия изпепели курорта Мати, на източното крайбрежие на Атика.

Властите започнаха разследване за причините, предизвикали горския пожар, който се оказа най-смъртоносният в историята на Гърция.

Съгласно оценките на департамента за палежи към Гръцката противопожарна служба, с които се е сдобил “Kathimerini”, причината за основния пожар в планината Пендели, който достигна до Мати е невнимание. Според доклада, огънят вероятно е тръгнал заради лице, най-вероятно местен жител, което е запалило огън, за да изгори излишно дърво и клони.

Но в резултат от разследването е станало ясно още, че за два отделни пожара, започнали край черен път в близост до Неа Макри има ясни доказателства, че са умишлен палеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа