Арестуваха 35-годишен криминално проявен, участвал в серия ало измами 

35-годишен, криминално проявен мъж от русенското с. Ново село, е установен и задържан след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за противодействие на телефонните измами. Операцията е осъществена от служители на ОД МВР-Добрич, Плевен и Русе, под ръководството на ГДНП. Това съобщиха от пресслужбата на вътрешното министерство.

В хода на работата е установено, че задържаният, в качеството на куриер, е съпричастен към четири измами, извършени на територията на ОДМВР-Добрич, както и към още две, за около 18 000 лева – в Северна България.

Измамите в ОДМВР-Добрич са осъществени по схемата за „оказване на помощ на полицията“ с цел залавяне на извършители на телефонни измами. При първия случай, на 22 февруари 77-годишен мъж от Добрич получил такова обаждане на домашния си телефон и е предал сумата от 6 800 лева. Същия ден, 78-годишна жена от областния град, съобщила, че по споменатия сценарий е предала 3 165 лева. По-късно, към 20 часа вечерта, 86-годишна нейна съгражданка предоставила на измамници 2 000 лева, 1 000 евро, 500 щатски долара и около 5 грама златни накити. На 27 февруари и 78-годишна добричлийка сигнализира, че е била обект на телефонна измама и се е разделила със 17 500 лева.

По случаите своевременно са образувани досъдебни производства. След анализ и координирани усилия на криминалистите, още на 27 февруари е предприета полицейска операция и на територията на ОДМВР-Русе е установен 35-годишният мъж. Той е задържан, повдигнато му е обвинение и под надзора на прокуратурата продължава работата за установяване и документиране на цялостната му престъпна дейност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право