Арестуваха 55-годишен пастир на овце за пожара в село Българаново

Арест, белезници.

Задържан е мъжът, предизвикал пожар в гората над омуртагското село Българаново. Огънят, в който са изгорели над 500 дка смесена гора, бе гасен близо 24 часа. Задържаният е 55-годишен пастир на овце от котелското село Топузово, уточниха пред БТА от ОД на МВР в Търговище.

Пожарът е бил гасен от служители на пожарната в Търговище и в Омуртаг, на горското стопанство и доброволци повече от денонощие. Окончателно е ликвидиран снощи около 22 часа. За да е сигурно, че няма нови огнища, е бил предприет оглед на местността с дрон. Екип пожарникари от Омуртаг са останали да дежурят там и през изминалата нощ.

Пожарът е възникнал в сухи треви и бързо е навлязъл в прилежаща общинска иглолистна и широколистна гора. От община Омуртаг са изпратили багер и са осигурили вода и храна за борещите се съсстихията над 80 души, а фирма от града е осигурила допълнителна водоноска.

Гасенето на пожара е било затруднено от наличието на вятър и от труднодостъпния, на места стръмен терен. До част от него достъпът на специализирана техника изобщо не е бил възможен.
От ръководството на РДПБЗН-Търговище благодарят на всички пожарникари за проявените професионализъм и саоотверженост, както и на служителите на други институции и граждани, за добрата координация и ефективна съвместна работа.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони