Арест за велосипедист-нарушител заради арогантно отношение към униформени

Снимка: Архив

С арест приключи арогантна разправия със служители на "Общинска охрана" и на полицията, станала на самото ларго в Сливен, съобщиха от МВР. Неприятната случка възникнала около 17,40 ч. на 27 юни, докато екип от охранители и полицай извършвали редовния си обход на пешеходната зона в центъра на областния град. Скандалът бил предизвикан от 54-годишен мъж. Той бил спрян, защото въпреки забраната в Закона за движение по пътищата, карал колелото си на пешеходната зона. Нарушителят отказал да представи личната си карта, за да му бъде съставен акт. След това на висок тон започнал да дава "съвети" на служители за това как трябвало да си вършат работата и какви престъпници трябвало да гонят. Посегнал да дърпа униформите им. Накрая се наложило велосипедистът да бъде отведен и задържан в полицията. Срещу него е образувано бързо производство за това, че е препятствал органите на реда да изпълнят задълженията си. Ще му бъде съставен и акт за нарушението.

От Областната дирекция на МВР подчертаха, че движението на велосдипедисти по пешеходната зона не само е забранено от чл.81 от Закона за движение по пътищата, а и създава затруднения, пречи на пешеходците и е предпоставка за възникване на инциденти. Справка на "Труд" установи, че само през последните няколко месеца трима души са потърсили медицинска помощ в областната болница с контузии, след като са били ударени от велосипеди на самото ларго.

Поредният инцидент е само отпреди два дни, от района на сладкарница "Мустан". Този път е било блъснато дете. "За съжаление, обществото е разделено на две. Част от гражданите подкрепят действията ни срещу движението на велосипедисти по пешеходната зона. Други обаче са категорично против. Има и такива, които, ако станат неволни свидетели на наша проверка, вдигат скандали в подкрепа на нарушителите", коментираха общински охранители. Имало и случаи, когато екипите са спирали за проверка по-големи деца, за да им направят забележка, че карането на колелета не се позволява на ларгото. Едно от проверяваните деца извадило от джоба си бележка, написана от майка му. В бележката бил цитиран същия Закон за движение по пътищата, който забнатата за колелета на пешеходните зони не важи, ако велосипедистите са на възраст до 12 години. Но според охранители и служители на реда и по-големите деца-велосипедисти могат да създадат сериозни рискове за пешеходците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България