Арест за обвинения за клането в Борисовата градина (обзор)

Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина, остава за постоянно в ареста. Това реши днес съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд. Според нея са налице достатъчно косвени и преки доказателства, че 19-годишният младеж е извършил деянието, за което го обвиняват. Съществува опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. В мотивите си съдията подчерта, че съученици и учители на Йоан са го разпознали на публикуваните от полицията записи от камери, но са мълчали година и осем месеца.

Убийството на Георги Игнатов бе извършено в 11,42 ч на 2 юни 2105 г. Той бе наръган в корема с нож тип “пеперуда” и издъхна на пейка в парка близо до метростанцията при стадион “Васил Левски”. Окървавеното оръжие е било изхвърлено в шахта с бетонен капак на 15-10 метра от пейката. Районът е бил претърсван, но без резултат.

Йоан Матев бе доведен под конвой в залата на съда и криеше лицето си с качулка. “Желая да ми определите по-лека мярка, за да мога да продължа образованието си, работата си и да остана със семейството си.” Това бяха единствените му думи пред съда. Освен че учел право в Югозападния университет в Благоевград, той работел на трудов договор в куриерска фирма.

Йоан и около година по-малкият му брат Марсел попаднали в кръга на заподозрените, тъй като и двамата тренирали тенис на кортовете в Борисовата градина, стана ясно в съдебната зала. В деня и часа на убийството телефонът на Йоан бил засечен близо до пейката, на която издъхнал Георги. След няколко минути апаратът се намирал в района на камерата, която го заснела да бяга. Не е имало преки очевидци на нападението над Георги. Но няколко часа по-късно Йоан споделил с брат си, че е наръгал някакво момче в парка и е изхвърлил ножа в близка шахта.

В началото на седмицата братята били задържани за 24 часа. Тогава Марсел издал страшната тайна на брат си.

Все още мотивите на Йоан за нападението остават неясни. Според Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, не му е повдигнато обвинение за убийство при грабеж, тъй като Георги не е бил ограбен. “Засега е само версия, макар и водеща, че извършителят е имал за цел да ограби жертвата, но не я е осъществил”, поясни прокурор Арнаудова. Изяснено е, че Йоан и Георги не са се познавали и за кървавото престъпление не е имало личен мотив.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право