Арест за 12 от ДАИ, пускали убийци на пътя (обзор)

Задържани са и двама собственици на софийски автошколи, уреждали книжки на курсистите

Дванадесет инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – бившата ДАИ, както и двама собственици на софийски автошколи бяха арестувани при разбиването на поредната рушветчийска схема за търговия с шофьорски книжки.

Акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП започна късно вечерта в сряда и продължи през целия ден вчера, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

До късно следобед в четвъртък разследващите решаваха на колко от 14-те задържани да бъдат повдигнат обвинения и колко да останат само свидетели и да излязат на свобода. Част от насрочените за вчера изпити за кандидат-шофьори в София бяха отложени.

Задържаните инспектори били от средно и ниско ниво в ДАИ. Повечето от тях изпитвали по кормуване курсистите, които вече са минали на първата фаза с листовките. Сутрин даяджиите се събирали и теглели жребий. Той обаче бил нагласен така, че на конкретен изпитващ да се паднат кандидат-водачи, които предварително са си платили. Парите се давали чрез инструкторите и шефовете на школи.

„Подкупите са от 50 до 100 лева – дребни суми, но редовно”, коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Според него тази корупционна практика е опасна дори за националната сигурност, доколкото чрез нея на пътя биват пускани шофьори без нужните умения, а България е на водещо място по жертви при катастрофи.

На разпитите един от даяджиите казал гордо: „Ние не вземаме пари от онези, които могат да кормуват”. Рушвети давали предимно „тежки случаи” - кандидати, които по няколко пъти са късани на кормуване.

15 000 лева били намерени при обиск в дома на един от инспекторите от ДАИ. Банкнотите били пъхани между страниците на книгите от цяла една библиотека. Ченгетата разгърнали книгите една по една и накрая чиновникът даже им благодарил, че са намерили толкова пари, за които той бил забравил. От касета в трезор на друг даяджия пък били извадени 9000 евро. Търсенето на банкови сметки и тайници с пари продължи и след редакционното приключване на броя.

 

Министър Ивайло Московски:

Предстоят кадрови промени

„Държавата има воля и ще бъде абсолютно безкомпромисна към всякакви нерегламентирани практики, свързани с всички контролни органи, които имат отношение по безопасност на пътя и намаляване на катастрофите”. Това заяви вчера министърът на транспорта Ивайло Московски. Той обясни, че от месец и половина работят „непробиваеми” терминали за теоретичния изпит, през които вече са минали 20 000 курсисти. Според него обаче е останал проблемът с практическите изпити по кормуване. Московски добави, че със сигурност предстоят кадрови промени в ръководството на ДАИ.

През февруари 2015 г. бе арестуван бившият шеф на ДАИ Цветелин Цветанов, а преди 2 месеца в спецсъда бе внесен обвинителен акт срещу него и още 7 души, които ще отговарят за участие в организирана престъпна група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право