Управляващите спечелиха парламентарните избори в Полша

Слабо земетресение край Ихтиман

Орбан загуби Будапеща на местните избори

Кюрдите се разбраха с Дамаск, сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия

Шестима души загинаха при тежка катастрофа край Казанлък

Вижте какво ще е времето днес

Изгубени в празнодумието Вече не вярваме на думите, на медиите, на политиците

Първите български общинари работят напълно безплатно

На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

Източвани са европари по селските програми

Зам.-директорът на Държавен фонд “Земеделие” Калоян Костадинов и още петима шефове на дирекции бяха задържани вчера. НТе са заподозрени за съучастие в злоупотреби с европейски фондове, за които е разследван алкохолният бос Миню Стайков.

Спецпрокурори влязоха за обиски в кабинетите и в домовете на арестуваните, откъдето бяха иззети документи. Чиновниците бяха изведени с белезници от централата на фонда на бул. “Цар Борис III” 136. Те са в ареста за 24 часа, като днес ще се прецени дали да се иска удължаване на мярката им.

През май Миню Стаков бе докаран в съда с инвалидна количка, въпреки това магистратите го оставиха в ареста. Снимки: Булфото

Шефовете от фонда са забъркани в източването на програмите за селските райони и за лозаро-винарството. “Налице са обвинения са вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че е оказано съдействие на Миню Стайков от лица от Държавен фонд “Змеделие”, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че от май месец досега са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани свидетели.

“Корупция има навсякъде в Европа, при нас обаче има едно чувство на безнаказаност и това създава у гражданите чувство за несправедливост. Не може да си имал документи, от които се вижда, че тези фирми са свързани всичките с Миню Стайков, да си сигнализирал писмено за това, но въпреки това да си отпуснал средствата”, каза още Гешев.

Арестуваният Калоян Костадинов е едва от месец и половина зам.-шеф на фонда, но 2 години преди това е ръководил дирекция “Договаряне по прилагане на мерки в развитието на селските района” и вероятно събраните доказателства срещу него са свързани с този период.

 

Само свидетел

За Порожанов нямало доказателства

Румен Порожанов бе разпитан през май като свидетел.

Злоупотребите в Държавен фонд “Земеделие” са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор и бивш земеделски министър Румен Порожанов, но до момента няма доказателства, че той е бил замесен, каза зам.-главния прокурор Иван Гешев. Дни преди да подаде оставка през май като министър, Порожанов бе разпитан то спецпрокурори. Той каза, че е невинен, отрече да е близък с Миню Стайков и добави, че ако някой е злоупотребявал с евросредства, трябва да бъде наказан.

 

В Карнобатско

Ставали „млади фермери” в полза на боса

Деветима младежи на възраст до 28 г. – деца на служители на различни постове във фирмата на Миню Стайков “СИС индустрийс”, са кандидатствали за 7 милиона лева средства по европрограмата “Млад фермер”. Преди месеци прокуратурата откри 9 обратни писма, в които “младите фермери” записали, че действителният притежател на всички права, които следва да придобият, е Миню Стайков. Младежите регистрирали свои фирми с различен предмет на дейност през 2017 и 2018 г., за да получат субсидиите в полза на карнобатския бос.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.