Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор)

Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

Източвани са европари по селските програми

Зам.-директорът на Държавен фонд “Земеделие” Калоян Костадинов и още петима шефове на дирекции бяха задържани вчера. НТе са заподозрени за съучастие в злоупотреби с европейски фондове, за които е разследван алкохолният бос Миню Стайков.

Спецпрокурори влязоха за обиски в кабинетите и в домовете на арестуваните, откъдето бяха иззети документи. Чиновниците бяха изведени с белезници от централата на фонда на бул. “Цар Борис III” 136. Те са в ареста за 24 часа, като днес ще се прецени дали да се иска удължаване на мярката им.

Шефовете от фонда са забъркани в източването на програмите за селските райони и за лозаро-винарството. “Налице са обвинения са вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. - на обща стойност около 18 млн. лв. - при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че е оказано съдействие на Миню Стайков от лица от Държавен фонд “Змеделие”, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че от май месец досега са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани свидетели.

“Корупция има навсякъде в Европа, при нас обаче има едно чувство на безнаказаност и това създава у гражданите чувство за несправедливост. Не може да си имал документи, от които се вижда, че тези фирми са свързани всичките с Миню Стайков, да си сигнализирал писмено за това, но въпреки това да си отпуснал средствата”, каза още Гешев.

Арестуваният Калоян Костадинов е едва от месец и половина зам.-шеф на фонда, но 2 години преди това е ръководил дирекция “Договаряне по прилагане на мерки в развитието на селските района” и вероятно събраните доказателства срещу него са свързани с този период.

 

Само свидетел

За Порожанов нямало доказателства

Злоупотребите в Държавен фонд “Земеделие” са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор и бивш земеделски министър Румен Порожанов, но до момента няма доказателства, че той е бил замесен, каза зам.-главния прокурор Иван Гешев. Дни преди да подаде оставка през май като министър, Порожанов бе разпитан то спецпрокурори. Той каза, че е невинен, отрече да е близък с Миню Стайков и добави, че ако някой е злоупотребявал с евросредства, трябва да бъде наказан.

 

В Карнобатско

Ставали „млади фермери” в полза на боса

Деветима младежи на възраст до 28 г. - деца на служители на различни постове във фирмата на Миню Стайков “СИС индустрийс”, са кандидатствали за 7 милиона лева средства по европрограмата “Млад фермер”. Преди месеци прокуратурата откри 9 обратни писма, в които “младите фермери” записали, че действителният притежател на всички права, които следва да придобият, е Миню Стайков. Младежите регистрирали свои фирми с различен предмет на дейност през 2017 и 2018 г., за да получат субсидиите в полза на карнобатския бос.

Коментари

Задължително поле