Армения посреща наша изложба

Едно от най-големите културни събития с български знак се очаква в Ереван на 3 октомври. А лично патриархът на всички арменци Карекин II е поел патронажа на изложбата „Пристани“, в която се разказва за живота и творчеството на Бедиг Бедросян (1912-1989 г.).

Проектът е с изключителната подкрепа на Международната арменска благотворителна организация (AGBU, б.р.) и е част от културния план на Националната галерия на Армения. Изследователската дейност за творчеството на българския художник с арменски корени Бедиг Бедросян е подкрепена от сдружение „Арарат – Варна“, Софийската градска художествена галерия и художествени галерии в страната. Освен картини, ескизи и записки, в Ереван ще бъдат изложени и иконографии на Бедросян. За пръв път там ще бъде показана уникалната икона иконата от арменската църква в Силистра - „Тримата влъхви“. Евангелският сюжет е нарисуван навремето от Бедросян и е дарен на черквата край Дунав. Точно храмът “Света Богородица” в Силистра е сочен за най-стария арменски духовен център у нас, като се счита, че първият камък за градежа му е положен около 1611-1620 година.

Изложбата “Пристани” в Ереван е плод на няколкогодишна проучвателна мисия от страна на най-добрите български изкуствоведи като директора на СГХГ Аделина Филева, куратора Пламен Хаджипетров и експерти от галериите ни в Силистра, Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив и др.

Миналата година ретроспективната изложба “Пристани” бе аплодирана в залите на Софийската градска художествена галерия. Любопитен детайл от тогава е, че големият български скулптор Георги Чапкънов - Чапа дари проект за паметник на Бедросян, който ще бъде вдигнат идната година в Силистра. Бедиг Бедросян е от семейство на арменски бежанци, но през по-голямата част от живота си е творил в Силистра. До момента са реставрирани и издирени над 600 негови произведения, а картините му са в обществени и частни експозиции в цяла Европа, Русия, Армения и САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура