Арменците в Пловдив с благотворителен базар в помощ на свои сънародници

Арменската общност в Пловдив организира днес благотворителен кулинарен базар на домашно приготвени традиционни национални специалитети, който ще се проведе в редакцията на вестник "Вахан". Набраните от Коледния базар средства заедно с набор хранителни продукти ще бъдат раздадени на арменци със сериозни заболявания, временна и трайна нетрудоспособност и тежко финансово положение, за да могат и те да посрещнат достойно предстоящите светли празници. "Всеки със своето участие на базара става съпричастен с радостта на нуждаещия се от подкрепа", призовават организаторите от Арменско благотворително дружество "ХОМ", клон "Сосе Майриг" - Пловдив.

Арменската кухня е призната за една от най-древните на Земята, а последните археологически разкопки доказват, че още преди повече от 2500 г. около Ереван вече пекат квасен хляб. От дълбока древност идва и толкова популярното днес блюдо като шашлика. На възраст над 1500 години е и рибното ястие кутап. Технологията на готвене в тази малка планинска страна често е сложна и трудоемка, а рецептите с мляно месо, риба и пълнени зеленчуци са безброй. Ястията се отличават с пикантен вкус, тъй като любими подправки на арменските домакини са пиперът, чесънът, кимионът и много зелени тревисти растения. Арменците обичат да солят ястията си повече, отколкото сме свикнали в България. Този този по-специален вкус се обяснява с климатичните особености.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони