Премиерът на Япония Шиндзо Абе смята да посети Русия през пролетта на 2019 г.

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Не би трябвало днес да има превишаване на нивата на фините прахови частици в столицата

Два милиона души протестираха вчера в Атина

Мъж потроши с камъни прозорците на Софийската синагога

В 7 града в страната е отчетено замърсяване на въздуха

Китайската икономика е забавила растежа си заради търговската война със САЩ

85 станаха жертвите на взрива от тръбопровод в Мексико

Богдан Милчев, Институт по пътна безопасност: През последните години МВР се провали в борбата с катастрофите

Грипът затвори над 460 училища и детски градини

Вижте какво е състоянието на пътищата в страната

Снежна буря и леден дъжд сковаха части на САЩ и Канада

26 милиардери разполагат с богатство, колкото половината най-бедно население в света

2000 пощенски служители остават без работа в Гърция

Ердоган по телефона с Тръмп: Турция е готова да гарантира сигурността в сирийския град Манбидж

Израелската армия нанесе удари по ирански мишени в Сирия

Армията в сянката на МВР Права ли е Световната банка, че персоналът на вътрешното ни ведомство е сред най-добре платените в Европа, или да

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Войска се готви 100 години, за да се ползва веднъж

Тези дни Световната банка оповести, че персоналът в българското МВР е сред най-добре платените в Европа. Това сочи доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от институцията. Световните икономисти са отчели разликите в доходите на глава от населението и са достигнали до извода, че заплатите на полицейските служители са на равнището в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Веднага след това вътрешният министър Валентин Радев каза, че докладът не е съвсем коректен, но се съгласи с констатацията, че трябва да има преструктуриране и съкращения в неговата система.

Добре, нека приемем с условности класирането на заплатите на нашите полицаи в европейската скала. Но в национален мащаб тя е абсолютно вярна. Да речем, че и това не е същността на проблема. Той се крие в обстоятелството, че заплащането на служителите от системата ни за сигурност не е справедливо устроена. Имам предвид двата колоса в нея – армията и полицията. Неоспорим факт е, че от десетина години управленските решения на държавно равнище поставят войската в сянката на МВР. Най-малкият грях на властта е, че нарои на килограм генералите от МВР и службите, които даже не са във Въоръжените сили, за което наскоро писах. Пак да подчертаем, че това е незаконно и безсмислено. Тези приравнени бутафорни висши офицери, на които никога няма да се наложи да ходят на война, по брой са в пъти повече от истинските генерали, които командват войски.

Полицията получи 20% увеличение на възнагражденията, а армията само 10%. Ето конкретните цифри. Основната заплата на главния секретар на МВР е 2247 лв. Той е приравнен на четиризвезден генерал от резерва. Това е най-висшето армейско звание и се полага на един единствен военен – началника на отбраната. Неговата основна заплата обаче е 2209 лв. Разликата е нищожна – 38 лв. Но надолу по стълбата работата става сериозна. Заместник-главният секретар и директорите на главни дирекции в МВР са приравнени на „генерал-лейтенант“ с основна заплата съответно 2029 и 1992 лв. Докато за генерал-лейтенант от армията е 1705 лв. Разликата скача на 324 лв. в полза на МВР. Заместник-директорите на главна дирекция, командирът на СОБТ и ректорът на академията пък са със звание „генерал-майор“ от резерва. И с основна заплата за зам.-директорите – 1845 лв., за командира на баретите – 1694 лв. и за ректора- 1614 лв. Основната заплата на „генерал-майор“ от армията е 1583 лв. А каква е ситуацията в изпълнителните звена? В повечето полицейски структури най-ниската заплата е 1026 лв. В областните дирекции на МВР само срещу графата „стажант“ е записано 821 лв. Заплатата пък на помощен персонал на позиция, да речем „пазач“ и „чистач“ е: начална- 510 лв. и максимална- 588 лв. Докато основната заплата в армията на старшина е 775 лв, на ефрейтор – 700 лв. и на редник – 690 лв. А ето и още едно предимство – курсантите от академията на МВР учат 4 г. за бакалавър, докато колегите им от армейките вузове се потят и залягат над учебниците 5 г.

Интересно защо Световната банка не констатира, че нашите военни са със заплати колкото в Швеция и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Колко ли биха получавали тогава? А подобна аномалия в НАТО няма – полицията да е по-добре платена от армията. Даже в Русия кадровите военни вече са с по-високи доходи от нашите.

На 28 юли 2017 г. министър Валентин Радев изрече следното: „От 2002 г. насам има 2 пъти повече загинали полицаи в страната, отколкото български военни в чужбина. За 15 г. 25 полицаи са загинали, докато изпълняват служебните си задължения. За същия период при мисии в чужбина смъртта си са намерили 13 наши военни. Това са два пъти повече жертви на полицията, без да са на война.“ Радев добави, че това ще е един от аргументите при искането му за увеличаване на заплатите на полицаите. Как не се бях досетил! Предполагам, че това е и разбирането на кабинета, който представлява министър Радев. Ето, полицията воюва с бандитите, работи истински, макар че все гони Митьо Очите. А армията, ами тя какво – много малко мре. Като почнат да гинат повечко, ще й вдигнем парите. Горко на тази държава, когато настъпи момент, в който да се наложи на армията наистина да покаже на какво е способна. Прекомерно висока цена е тази – реките от човешка кръв да отрезвят политически заблуди, не ви ли се струва? Много ми се иска властта да запомни следното: България беше приета в НАТО заради 13-те български войници, които оставиха костите си в пясъците на Иракските пустини. Нека не се заблуждаваме – заради това и нищо друго. Ние не бяхме готови за членство в пакта. Но ни направиха реверанс заради солидарността и саможертвата на тези момчета. Нашите политици забравят, било поради историческо невежество или поради конюнктурни съображения, очевадната аксиома, че националната държава възниква и съществува от древни епохи до наши дни единствено и благодарение само на армията. Всичко друго е функция от това обстоятелство.

След 10 ноември 1989 г. войската у нас бе мачкана безмилостно и жестоко, защото бе нарочена за най-твърдия комунистически бастион от домораслите ни демократи. По времето на т.нар. комунизъм обаче единствено военните се осмеляваха да критикуват Живков. Затова Тато ги мразеше, за сметка на офицерите от ДС. А и той бе служил в милицията, преди да яхне държавата. Военните първи се опитаха да го свалят от власт и да променят курса на водената политика. Спомняте ли си за Горуня и ген. Анев, които през 60- те години крояха планове да свалят вожда? Заговорът им бе разкрит. Горуня бе „самоубит“, а ген. Анев пратен на заточение в Белене. Тогава Първия наредил всички командири, от командир на дивизия нагоре, да бъдат качени на „слушалка“. Тази задача била възложена на една от най- митичните фигури по онова време – Григор Шопов, шеф на ДС и първи зам.-министър на МВР.

А чия беше една от главните заслуги за безкръвното падане на Живков от власт? Я си припомнете! Името на армейски генерал Добри Джуров говори ли ви нещо? Всички политици, изредили се на кормилото на властта през прехода до днес ги нямаше никакви. В годините на прехода армията бе съкратена близо 7 пъти. В зората на демокрацията хиляди военни бяха изритани на улицата. Офицерите бяха принудени да вдигат бариерите, за да се изхранват. А куфарчетата с пари ги разнасяха други – хора, напуснали тайните служби и МВР. Знакови бизнесмени, които ги застигна оловото, бяха от тази система. И немалко живи мафиоти също са от там. Да познавате генерал от армията, станал милионер? Аз – не. Не е зле да направите справка колко беше милицията преди и колко е полицията сега. Дали числеността на МВР е орязана 7 пъти? Вземете и бюджетите на двете ведомства преди 9 г. В номинална стойност от тогава до днес този на вътрешното ведомство е по-висок от военния. Което е само наш патент. Нали си спомняте как Николай Младенов като военен министър сътвори световен абсурд – предложи бюджетът за отбрана да се свие с 40%. И моля, не ми сочете сегашните проекти за превъоръжаване на войската за 4 млрд. лв., чиято реализация предстои. Защото са закъснял жест на гузна съвест. Те са като козметика, която прикрива недъзи, но не те прави по–красив. Сега се каним да купим 8 самолета от нов боен тип и после още толкова. Тези 16 изтребителя стигат само за „еър полисинг“- колкото да си пазим небето от някой досадник. Достатъчни са само за възпиране на умишлено или случайно отклонил се към въздушните ни граници военен или граждански полет. А това е чисто полицейска функция. За възпираща въздушна операция, която да брани държавата по въздух и суша, трябват няколко пъти по 16 многоцелеви изтребителя. Нещо, което нямаме и скоро няма да го имаме. За да превъоръжим изцяло армията си по съвременните стандарти на НАТО, ни трябват не 4 млрд. лв., а поне 40 млрд.

Преди години поляците искаха да изхвърлят всички съветски оръжия, които имаха и изчислиха, че ще са им нужни $48 млрд. за да ги заменят със западни, което поохлади мераците им. Затова да намалим фанфарите, че армията ни се къпе в любовта на властта. Стореното е постфактум. С голямо закъснение. А това ще ни струва значително по-скъпо. Източна мъдрост гласи, че армия се готви 100 г., за да се ползва веднъж. Ние нашата я рушихме 30 г., дано не се наложи да ни потрябва.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Глупости -основната заплата на полицаите е 790 лева.На старшините 775 лева.В армията има допълнителни плащания, които ги няма в МВР.Така че заплатите в армията са по-високи от МВР.1026 лв е основната заплата на инспекторите в МВР.Ама и на офицерите е по-висока от 1000 лв.Освен това дават пари за звание,а в МВР премахнаха званията.Чудно ми е само защо се манипулира обществото с подобни лъжи

  1. Заври си главата там дето не те огрява слънцето и дишай дълбоко. Къде си видял полицай без допълнителни плащания бре? Като дава дежурства и нощни, да не би да е без пари?
   Като са премахнали званията в МВР, що имат генерали? Баси промития мозък си…

   1. До Пешо. Ти май не си в ред. Кащвигенерали те гонят в МВР. Военните са зав ени по канцелариите в поделенията. Един път в годината имат учения и до там. Прав е колегата Момчил. Пешо, събуди се. Не говори като всеки втори глупости. Има интернет, провери фактите.

   2. Не говори глупости като всеки втори. Има интернет провери фактите. Какви генерали в МВР. Прав е Момчил. Напълно. Това са фактите. Май твоята глава е някъде под земята. Военните от наряди си докарват и един кадрови войник взима повече от инспектор с висше образование в МВР. Пфффф само профани необразовани….

   3. Пешо за твое сведение от 2006 год военните звания в МВР ги няма и Генерали също Няма има следните длъжности: бившите офицери са- инспектор, старши инспектор, главен инспектор, комисар, старши комисар и главен комисар това е главния секретар. Като не сте в час не пишете простотии защото ставате смешни. А армията наистина взима с малко но по- високи заплати от полицията с около 100- 150 лева.

  2. А привилегиите? Защо ги пропускаш? Неплащане на осигуровки за пенсия, неплащане на осигуровки за здраве,, дълъг отпуск от над-30 работни дни, отпскът не се губи,, а се изплаща(по КТ-ако не ползваш отпуска го губиш), 20 заплати при пенсиониране,, получаване на пенсия и заплата едновременно, безплатна карта за градския транспорт, безплатно лечение в отлична ведомствена болница, 2 процента добавка на година стаж, порционни пари, достъп до ведомствени почивни станции на ниски цени, младежко пенсиониране.

 2. Всъщност нито армия имаме,нито полиция.Имаме 3 батальонни групи и нищо повече.А полицията работи за себе си-в услуга на частни групировки и мафиоти. Армия скоро ще ни потрябва,но няма да я има налице.Вижте Гърция,Турция-защо не ги съкратиха? Явно техните политици имат повече ум в главите си,отколкото нашите т.н. политици.

 3. Момчета не се карайте за нещо което не знаете а то е следното редовите в МВР и АРМИЯТА горе долу са равни но тези хора не са проблема. Тук става въпрос че ДС плаща заплати на хиляди доносници във всички свери на политиката и икономиката на страната и от там идва и голямата разлика тоест всички ДОНОСНИЦИ на ДС се водят към БЮДЖЕТА НА МВР. за това и средно се получава и това за което се спори но тези който знаят си трайката както и преди защото и те са към този бюджет и дори ДОНОСНИЦИТЕ ва АРМИЯТА. Така че не спорете за глупости а си отворете очите че БЪЛГАРИЯ беше и си остава ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА демокрацията е само думи нищо такова на практика няма откъде мислите че се плаща на всичките тези ДОНОСНИЦИ, СЪТРУДНИЦИ И ТН. Вие обикновенните сте само да носите трудностите на живота и ако ви поканят да заемете някоя длъжност ДОНОСНИК ех кава голяма чест. За какъв морал за какъв тип хора изобщо може да се говори това са ПСИХОПАТИ който управлявата с насилие и с ДС методи КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЛИ ФАШИСТКИ РАЗЛИКАТА Е МАЛКА.

 4. Не публикувате коментарии ТРУД защо ли ами и вие сте от ДС ПОМИЯРИТЕ.

 5. Не могат да се сравняват нещата. Разликата между полиция и армия е толкова голяма, че от военен полицай не става, но от всеки полицай военен става! Факт!

 6. И едните и другите са безполезни. Относно загиналите полицаи при изпълнение на служебните си задължения ще кажа, че 90% от случаите са в следствие на липса на професионализъм, мир на праха им и съболезнования на роднините им , но е така. Ако бай Гошо зидаромазача падне от скелето и се претрепе трябва с почести ли да го погребем, щото е проявил някаква немарливост и не е спазил някое от правилата за безопасност? А за армията въобще не ми се говори. Джон Рамбо е нищо пред тях. С малки изключения, болшинството кадрови не са в състояние да покрият какъвто и да е норматив за физическа подготовка. Не говоря за приемния изпит, а за след това. За ченгетата важи същото. Ама пък раничко ги пенсионират, че им е тежка работата. Не че се справят с нея де, ама… В Европа полицаите се пенсионират 5 години преди останалите граждани…??? А нашите след пенсионирането си пак остават на работа. А уж нали беше много тежка работата им, та затова ги пенсионират така преждевременно???

 7. не трябва да се противопоставят полицаи с армия, кой печели от това, замислете се.

 8. Нито армия има, нито полиция, нито секретни служби. Не са нужни на външните ни господари, още по-малко на на наш`те крадливи и подли политици.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.