Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Армията прави подаръци за милиони

300 декара обрасли с плевели и руини - това са днес бившите казарми на 12-и мотострелкови полк в Елхово. По ирония на съдбата ги пази бивш сапьор, служил там 30 години.

Десетки милиони изтичат от и без това оскъдния бюджет на Министерството на отбраната. В същото време няма ресурс за повишаване на заплатите на военнослужещите и за назначаване на нови. След няколко години очакване служебният министър на отбраната ген. Стефан Янев се престраши да вдигне порциона от 90 на 120 лв. Веднага последваха въпроси от новоизбраните депутати откъде са необходимите 9,8 млн. лв. и има ли целеви транш от финансовото министерство.

Истинският въпрос обаче е какво прави държавата с освободените войскови имоти и защо армията ходи жадна, след като гази вода, както казва народът. Оттам идват много по-малко пари, отколкото се харчат. Защо Министерството на отбраната се оказа лош брокер, което до голяма степен е обяснимо. По-странното е, че нито едно правителство досега не намери изход от създалата се ситуация и не освободи военното ведомство от тази неприсъща й, както се оказва, безрезултатна дейност. Ето едно от големите предизвикателства пред новия министър на отбраната, с което нито един от неговите предшественици не успя да се справи.

Загубените милиони са стряскащи. Само през последните три години Министерството на отбраната е изплатило на лицензирани охранителни дружества за извършени охранителни услуги сумата от близо 40,6 млн. лв. И то с всяка година разходите нарастват. За 2014 г. те са били 13,3 милиона, за 2015 г. – 13,5 милиона, а за 2016 – 13,7 милиона. С тези пари порционът може да се вдигне не с 30 лева, а четири пъти повече. Но очевидно и тазгодишният бюджет ще храни охранителните дружества.

Докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили през последните години показват, че този въпрос не се премълчава от авторите им. В тях се посочва: „Охраната на имотите в освободените войскови райони е постоянен, непрекъснат, съпътстващ процес и продължава да акумулира разходи.” Независимо от това тази практика продължава, а краят й не се вижда. В същото време почти във всяко населено място у нас може да се видят изоставени казармени сгради и райони, които не само грозят селищата, но и гълтат пари. И то много пари.

Основният извод е, че пазарът на войскови имоти не върви. Дали такава е конюнктурата, или не е намерено най-вярното решение, е въпрос, който трябва да занимава както изпълнителната, така и законодателната власт. След като обаче с всяка година нещата отиват към по-лошо, не би трябвало да се губи време.
Какво прави Министерството на отбраната? Обявява тръжни процедури, но в повечето случаи не се закупуват тръжни документи. През 2016 г. със заповеди на министъра на отбраната са открити и проведени 145 тръжни процедури, в резултат на които са продадени общо 33 имота, като общата постигната стойност е 5 579 147 млн. лв. За останалите 112 процедури не са закупени тръжни документи. През 2015 г. бяха разработени тръжни документи за 152 имота, като със заповед на министъра на отбраната бяха открити и проведени 74 тръжни процедури. Към края на годината за 19 имота имаше определен купувач?! През 2014 г. бяха подготвени тръжни документи за 111 имота. Проведени са процедури за 64 имота, като бяха продадени 52! Така вървят продажбите. През последните три години са подготвени 408 търга, като са продадени 57 имота на обща стойност 19, 6 млн. лв. А за охрана са дадени двойно повече.

По-добре върви процесът с подаряването на войскови имоти, т.е. безвъзмездно предоставяне на ведомства, области и общини и други юридически лица на бюджетна издръжка за задоволяване на обществени потребности. Тези подаръци са за милиони. През миналата година с решения на Министерския съвет само на общини са предоставени осем имота с балансова стойност 10 773 307 лв. Дадено е съгласие за отнемане със заповед на областни управители на 11 имота с балансова стойност 17 526 882 лв. Безвъзмездно предоставените имоти с отпаднала необходимост през 2015 г. са с обща балансова стойност над 9 млн. лв., а през 2014 г. – малко над 500 хил. лв. Това показва, че политиката на подаряване се приема добре и бележи възходяща тенденция.

Какво трябва да се направи? Годините показват, че Министерството на отбраната не е добър продавач. Не му е и това работата. Държавата трябва да се намеси много сериозно. Подобен проблем има и в другите държавни институции. Защо да не се създаде една национална агенция, която да поеме тази задача? Такава идея имаше в началото на първото правителство на Бойко Борисов. Тя не се реализира, но не е късно да се помисли отново. Очевидно е, че за Министерството на отбраната например разходите по освободените войскови имоти са много по-големи от приходите. Необитаемите казарми продължават да стоят като неми паметници на 150-хилядната ни армия и да тежат като воденичен камък на бюджета за отбрана.

А американците строят

През 2016 г. на учебен полигон „Ново село“ Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа изпълняваше 14 проекта на обща стойност 11,4 милиона долара от финансовата за САЩ 2015 г. По 13 от тях бяха извършвани строителни работи, а по един проект се работи за отстраняване на забележки към проектната документация. Очаква се всички 14 проекта да бъдат завършени през 2017 г. Проектите на САЩ на полигона за американската финансова 2016 и 2017 г. са в процес на координиране между българската и американската страна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. “Очевидно и тазгодишният бюджет ще храни охранителните дружества.” Не само,че ще храни,ами и БА ще осигурява хора за охранителните фирми. Защото не може да ги задържи. На големите началници с пагони не им дреме.

    1. На големите началници с пагони им дреме,ама много им дреме.Дреме им за %%% получени от същите тези охранителни фирми,които се хрантутят за сметка на данъкоплатеца.Като знаем кои са охранителите-над половината бандюги и рекетьори,де факто спонсирараме мафията.

  2. Кое налага в този момент охраната на военните поделения да се дават на частно охр. фирими.В МО или работят много прости хора или много алчни.На изток- цунами, на юг- орди диваци, на запад- бунтове и метежи и точно в този момент да лишиш командира от 20 човека, които можеш да използваш за всичко.Търсим резерв- та той е там в охраната на в.ф.- 85 процента са бивши военнослужещи.Ами утре като свирни тръбата, първата работо на командира е да осиле охраната- как ще я осили като няма подчинена такава.Алчноста ще победи здравия разум, за голяма съжаление.

  3. Млчността победи на 17.08.2017г охраната на в,ф , бе дадена на частни фирми и за пореден път КОРУПЦИЯТЯ взе връх над разума.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.