Армията търси спешно гвардейци Мераклиите трябва да не са по-възрастни от 28 г. и да са високи 175-185 см

Зад безупречно изпънатата стойка на гвардейците се крие всекидневни къртовски тренировки.

Службата в елитната част е една от най-тежките

Войската го закъса и за редници в Националната гвардейска част. Елитното поделение е обявило конкурс за 45 вакантни места за гвардейци, които да дават караул пред президентството и пост №1 на републиката – държавното знаме.

Най-важното за мераклиите да облекат униформата на елитните бойци е да имат перфектни антропологични мерки- ръст 175-185 см. , тегло 80 кг. И да нямат татуировки и белези по видимите части на тялото. В това отношение компромиси не се допускат. Освен това кандидат-гвардеецът трябва да има минимум средно образование, да няма друго гражданство, освен българско, да не е осъждан и към момента на кандидатстването срещу него да няма възбудено наказателно производство за умишлено престъпление. Освен това трябва да е психологически пригоден и да не е по-възрастен от 28 г.

Документи се приемат във военните окръжия по местоживеене до 13 септември. Изпитите са на 10, 11 и 12 октомври в района на гвардията в София. Бариерите пред мераклиите са покриване на нормативи по физическа подготовка.
Следващата е тест от 100 въпроса по обща култура, като трябва да се отговори правилно поне на половината и накрая е събеседването със специално назначената комисия.

Службата в гвардията е една от най-тежките във войската, тъй като се тренира по 6 часа всеки ден, независимо навън дали вали, пече или пада сняг. Заради големите натоварвания гвардеецът получава бонус от 100 лв. към заплатата и така му се събира бруто от 800 лв. Което е нищо, тъй като повечето от тях живеят на свободен наем в столицата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ми променете критериите та да може и нашего брата рома да стане гвардеец. Тамън ниски по ръст да пасват на ниски като хора президенти… Закъсняхте даже.

  2. Ромите в казармата с нищо не отстъпваха на останалите войници. 90 да не кажа 100% от образованието си получаваха в казармата. В много отношения бяха по-добри войници от някои ужким образовани техни колеги.

Отговорете