Армията, флотът и авиацията се включват в борбата с огнената стихия в Атика

Голям пожар пламна в район Кинета, Атика. Според предварителна информация в огнените езици за момента са попаднали 5000 до 6000 акра, докато силните ветрове спомагат за бързото разрастване на стихията. Противопожарните сили са подсилени, но димът е много гъст и прави ситуацията в района още по-трудна.

Част от жителите напускат домовете си, докато други избират да останат и да помагат в гасенето чрез всякакви подходящи средства. Ситуацията е особено трудна за онези, които са останали поради плътната димна завеса.

"Преминахме с влака през огъня. Ние сме в Долна Кинета и хората се изтеглят към морето. Ако пожарът продължава така, Горна Кинета ще изчезне", разказа жител.

Десетки домове бяха обвити от пламъците. Едни изгоряха, други са тежко повредени.

Заместник-началникът на противопожарна служба, който ръководи операцията Янис Капакис заяви, че това е "един от най-трудните пожари". "Вятърът непрекъснато променя посоките си", каза Капакис и призова обществеността да напусне района и да спазва указанията на пожарникарите.

Сухопътните войски на армията, флота и авиацията в Атика са в готовност за пожара в Кинета. Започна транспортиране на пожарникари от Солун, съобщиха от Генералния щаб на националната отбрана. От военното министерство имат готовност да се изпрати допълнително наземно оборудване, в зависимост от това, какво ще поискат компетентните органи.

Националният път Атина-Коринтос е затворен и в двете посоки. Засега няма отменени полети, заради непрогледната димна завеса.

Премиерът Ципрас е уведомен преди излитането му. Очаква се реакция и решение от него след кацане в босненския град Мостар.

От българското посолство в Атина обявиха, че има постоянно дежурен дипломат на разположение при аварийна ситуация и всеки може да позвъни през цялото денонощие на тел:  +30 6937 096 220.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа