Арнаудова: Малко вероятно е стрелочникът да е виновен за взрива в Хитрино

Румяна Арнаудова

5 часа след взрива в Хитрино е установено, че стрелката е в правилно положение и ключът от нея е бил на мястото, където трябва да се намира. Това заяви в Бургас говорителят на главния прокурор на Румяна Арнаудова по повод делото за взрива в Хитрино, предаде „Фокус“.

По думите й това, което категорично прокуратурата може да твърди, независимо, че има назначена експертиза и тя все още не е изготвена, е резултат от огледа на местопроизшествието и фиксирания в него момент, при който следователи от Национална следствена служба са посетили мястото на местопроизшествието.

„Мога да потвърдя, че пет часа след взрива, още преди лицата да бъдат евакуирани и да беше забранено да се навлиза в територията на инцидента, следователите извършиха оглед на местопроизшествието и фиксираха в снимков материал състоянието на стрелките. Стрелката, за която различни източници предоставят различна информация, според това, което нашите изследователи установиха пет часа след взрива, е била поставена в правилно положение и заключена. Ключът от заключването на тази стрелка е намерен, фиксиран, фотографиран в бутката на стрелочника, което за нас означава категорично, че е била заключена в каквото състояние ние намерихме стрелката и ключът е бил на мястото, където трябва да се намира.

Затова е изключително малка вероятността това, което се твърди, основно от фирмата – собственик на жп композицията, че стрелочникът е виновен или за някаква нередност точно в частта около стрелката, категорично не е обосновано от нашия доказателствен материал“, подчерта Румяна Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор направи изявлението си след съобщението от пресцентъра на прокуратурата, от което стана ясно, че не се изключва нито една от трите версии за взрива, които са:

-Нарушени правила при управлението на подвижния ж.п. състав;

-Техническа неизправност на подвижния ж.п. състав;

-Техническа неизправност в ж.п. инфраструктура (релсовия път и стрелките).

По-рано днес директорът на Националната следствена служба Евгени Диков коментира пред БНТ, че най-вероятната причина за инцидента на гара Хитрино е човешката грешка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България