Арнаудова отхвърли обвиненията, че прокуратурата изпълнява поръчки

Румяна Арнаудова

„Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки, както и вчера обяснихме, започнали сме това разследване още в средата на 2014 г“, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред БНТ във връзка с коментара на Трайчо Трайков, че разследването на държавното обвинение за сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в „ЕВН България“ не е с цел търсене на истината и справедливост, а по-скоро е клевета.

„Според доказателствата, които е събрала прокуратурата, Трайчо Трайков в качеството си на министър, длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение, а и в качеството си на принципал на "ЕВН България електроразпределение" и на принципал на Държавната консолидационна компания, не е изпълнил задълженията си по закон и умишлено е допуснал продажбата на миноритарния пакет от акции в нарушение от утвърдена от НС и МС стратегия.

Това е умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък случай според прокурорите от СГС. И с настъпила щета в значителен размер - повече от 20 милиона лева. Естествено е Трайков да отрича обстоятелствата около обвинението за даване на указания на хората, извършили сделката. Прокуратурата не твърди самоцелно определени факти, а се водим от доказателствата, с които разполагаме. Разбира се в съда обективната истина ще стане известна на всички медии.“, каза Арнаудова пред БНТ и допълни:

„Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки, както и вчера обяснихме, започнали сме това разследване още в средата на 2014 г. Доказателствата, които сме събрали, водят до тези изводи. Никой не цели и не поставя в центъра на своето разследване определена личност. Най-напред се установяват фактите, дали има извършено престъпление и едва след това се прави извод има ли виновни лица и кои са те.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България