Арнаудова: Част от ваксините от Турция съдържат непозволено вещество

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Част от ваксините, пристигнали от Турция, съдържат вещество, което не е включено в имунизационния календар на България и са спрени от разпространение, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е и че има над 1 милион незаконно произведени ваксини Тетадиф, допълни пред БНТ тя.

Здравният министър Петър Москов е обвинен в 3 престъпления, две от които по служба и едно за безстопанственост. Обвинения са повдигнати и на неговия заместник Адам Персенски. Казусът е свързан с внасянето и изнасянето на ваксините. Направено е дарение от наша страна на 5 милиона ваксини БЦЖ към Турция, а от Турция у нас пристигнаха 250 000 ваксини, като част от тях бяха Пентаксим, а другите Еувакс.

Арнаудова обясни, че не е имало разрешение от Изпълниетлната агенция по лекарства за разпространение на ваксините Пентаксим и Еувакс на територията на България.

"Пентаксим е разпространена на територията на страната, но няма доказателства, че е вредна на този етап. Ваксината Еувакс съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България", заяви тя.

Тя обясни, че при износа и при вноса Москов не е изпълнил служебните си задължения, не се е съобразил с правилата в закона за начина на вноса на ваксините. Така се е стигнало до ситуацията, в която Изпълнителната агенция по лекарства не е издала разрешение за осъществяване на този внос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България