Арнолд Шварценегер - Дебют на 75

Културист, капиталист, кино колос и бивш губернатор на Калифорния – Арнолд Шварценегер има постижения в много сфери, но скоро ще го гледаме да дебютира с главна роля в сериал. За пръв път в грандиозната си кариера, 75-годишният европеец, покорил Америка, оглавява тв поредица. Сериалът се казва „Fubar“, а сюжетът представлява смес от шпионска екшън комедия плюс задължителните за съвременния шоубизнес феминистки послания и „квоти по разнообразието“.

Ето какво сподели Арнолд преди планираната пролетна премиера: „Където и да отида хората ме питат кога ще направя друга голяма екшън комедия като „Истински лъжи“. Ето я. „Fubar“ ще ви срита задниците и ще ви накара да се смеете – и не само за два часа. Получавате цял сезон. Беше удоволствие да работя с Ник Сантора, Skydance и Netflix, за да дадем на феновете ми точно каквото чакаха.“

Но дали наистина феновете са чакали точно това. За какво става въпрос? В комедийния екшън сериал баща и дъщеря откриват, че всеки един от тях от години тайно е работил като агент на ЦРУ и реално въобще не се познават, тъй като в центъра на отношенията им стои лъжа. И разбира се,  сега им се налага да работят заедно. Според официалното описание: „с много екшън и хумор поредицата ще „разглежда универсални семейни отношения на фона на световния шпионаж“. Мдаа, не звучи добре.

Но Арнолд си е Арнолд. Терминатора, Губернатора, Австрийския дъб, Конан Републиканеца, бат Арни, Мистър Олимпия... много прякори за един наистина неповторим екземпляр. Мускулестото олицетворение на постигнатата Американска мечта продължава да притежава едни от най-разпознаваемите имена, лица и бицепси в света.

„Не смятам отново да се кандидатирам за политически постове. Вече бях на възможно най-високата позиция, която един гражданин, който не е роден в САЩ, може да има. Няма как да се кандидатирам за президент. В този смисъл не съм професионален политик, който скача от пост на пост. От губернатор до сенатор, от сенатор до конгресмен или кмет. Някои хора го правят. Но аз имам толкова много други животи. Седемте години като губернатор на Калифорния бяха страхотни, но няма да продължавам да играя в това поле”, каза преди време Арнолд, който спечели изборите за губернатор с Републиканската партия. Политическото винаги е било част от образа на Шварценегер. Още през 80-те той се жени за Мария Шрайвър, която е част от клана Кенеди. Но преди години стана известно, че Арнолд е изневерявал на жена си с не особено атрактивна домашна прислужница, от която има и извънбрачно дете. Шварценегер и Шрайвър се разделиха още през 2011-а година, репутацията му пострада, а техният развод бе финализиран чак миналата година като е струвал на Арнолд поне 200 милиона долара.

Но той винаги е бил човек, който може да прави пари. Много пари. С мозък и мускули той трупа милиони още преди да пробие в киното. Идва в САЩ от Австрия със своята богоподобна физика и извънземен апетит за успех. Покорява света на бодибилдинга и печели титлата “Мистър Олипмия” седем пъти. Развива успешен бизнес и решава да пробие в киното, въпреки своя почти непроницаем акцент и трудно за произнасяне име. И успява.

В средата на 80-те Арнолд избива собственоръчно един остров хора в абсолютния и непреходен жанров шедьовър “Командо”. Този тотален аудиовизуален диамант заключва в себе си есенцията на екшън киното от епохата на Рейгън. Дълги бойни сцени и кратки забавни реплики. Насилие в изобилие, мускулест шовинизъм и милитаризирано мъжество. Персонажът на Арнолд се казва Джон Матрикс и е бивш елитен войник от специалните части. Дъщеря му е отвлечена и той тръгва на наситена със сеч, леш и шеги мисия.

„Командо” е неповторимо екшън откровение и символ на това, което беше Арнолд тогава. Преди и след зрелищно убийство масивният Матрикс пуска къса хумористична реплика. В една сцена той държи малък негодник на име Съли (изигран от Дейвид Патрик Кели) над пропаст и му казва - “Помниш ли Съли, че обещах да те очистя последен”. -“Да, Матрикс, обеща!” - отговаря онзи с треперещ глас. “Излъгах” - срича героят на Арнолд и хвърля мижавия несретник в бездната. После една сочна мадама пита Матрикс какво е направил със Съли, а той изстрелва - “Ами, пуснах го”. Квинтесенциален ретро Шварценегер.

 

Бяхме едновременно съперници и приятели

С Арнолд ни свърза голямо приятелство, но и голямо съперничество. През 80-те и 90-те се съревновавахме постоянно. Гледахме кой ще участва в по-касовия и по-зрелищен филм. Той направи някои невероятни неща в киното и промени облика на жанра. На стари години вече започнахме да се снимаме и заедно. Беше удоволствие да го приема в екипа на поредицата “Непобедимите”.

Силвестър Сталоун, актьор, сценарист и продуцент

 

Идеален избор за ролята на безизразен робот

Арнолд беше перфектен избор за безизразната машина за убиване в “Терминатор”. По време на първия филм той още не беше особено известен. За продължението вече беше световна знаменитост и там променихме образа му - имаше повече хумор, емоция и беше на страната на доброто. А след това стана и най-голямата звезда на планетата. Сякаш нямаше човек, който да не е чувал името Арнолд Шварценегер. Той вдъхнови и много хора да тренират.

Джеймс Камерън, режисьор и продуцент

 

Не е Пачино, но има излъчване

В “Зов за завръщане” Арнолд демонстрира своя сериозен актьорски потенциал. Да, той не е Пачино или Джак Никълсън, но има невероятно присъствие, което те държи пред екрана. Няма нужда да си Брандо, за да изнесеш цял филм и този филм да е добър и да остане в пантеона на американската култура. Арнолд постигна много, той е от хората, които са родени да покоряват и да побеждават.

Пол Верховен, режисьор

Виртуоз на късите забавни реплики

Най-запомнящите се кратки реплики на Арнолд, разбира се, са от “Терминатор” и “Терминатор 2” - “Ще се върна!” и “Аста ла виста, бейби!”. В “Хищникът” Шварценегер също капитализира върху запазената си марка с думите “Щом кърви, можем да го убием”, “Тичай към хеликоптера” и “Ти си един грозен копелдак!”. Арнолд като символ си остава абсолютна екранна легенда, но от друга – по-свободна и интересна – епоха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети