Арнолд Шварценегер: Приключих с политиката

Всичко, което съм постигнал в живота, е благодарение на Америка

В началото в Холивуд ми препоръчваха да сменя партията, защото там са демократи и никак не обичат републиканците, но аз нямаше как да изменя на принципите и вярванията си

Интервюто е предоставено специално на „Труд” от The Interview People

 

 

Арнолд Шварценегер е жива легенда на Холивуд, екшън киното и културизма. Той е актьор, продуцент, бизнесмен, инвеститор, автор, филантроп, активист, бивш професионален атлет, седемкратен носител на титлата „Мистър Олимпия” и бивш губернатор на най-големия и богат щат Калифорния.

Арнолд емигрира в САЩ от Австрия и става шампион по бодибилдинг и успешен бизнесмен още преди да се насочи към киното. През 80-те и 90-те той става една от най-големите и скъпоплатени звезди на Холивуд с роли в огромни хитове като „Конан Варварина”, „Терминатор”, „Хищникът”, „Терминатор 2”, „Истински лъжи”, „Зов за завръщане” и др. След края на политическата си кариера той се завърна в Холивуд, а скоро му предстоят участия в продължения на „Конан” и „Близнаци”. Той поддържа активни профили в социалните мрежи, където има няколко десетки милиони последователи.

- Мистър Шварценегер, на 69 години сте по-зает от всякога. Водите риалити шоу, участвате в големи филми, имате няколко големи бъдещи проекта и работите за различни каузи, свързани със съхраняването на природата и търсенето на алтернативни възобновяеми източници на енергия. Променили се страстта ви към киното през годините?

- Не. Смятам, че беше прекрасна възможност за мен да прекъсна временно актьорската си кариера и да изградя политическа кариера. Това беше страхотна почивка и ваканция от ангажиментите към киното и ми се отрази чудесно. Чувствах се превъзходно да бъда служител на хората, да отговарям за най-големия щат - Калифорния. Това е шестата най-могъща икономика в света. Загубих много пари, докато бях губернатор на Калифорния, защото нямах възможност да участва във филми. Но си струваше. Всичко, което съм постигнал в живота, е благодарение на Америка. За мен беше въпрос на чест и дълг да дам седем години на тази велика страна. Същото е и с благотворителността - щастлив съм да дарявам за различни каузи.

- Приключихте ли окончателно с политиката?

- Не смятам отново да се кандидатирам за политически постове. Вече бях на възможно най-високата позиция, която един гражданин, който не е роден в САЩ, може да има. Няма как да се кандидатирам за президент. В този смисъл не съм професионален политик, който скача от пост на пост. От губернатор до сенатор, от сенатор до конгресмен или кмет. Някои хора го правят. Но аз имам толкова много други животи. Седемте години като губернатор на Калифорния бяха страхотни, но няма да продължавам да играя в това поле.

- Какво мислите за новоизбрания американски президент?

- Познавам Тръмп от 30 години. Много преди да го заместя сега за 15-ия сезон на шоуто „Стажантът”. Винаги когато ходех на партита в Ню Йорк, той също беше там. Понякога е идвал и на мои събития, на мои филмови премиери. Срещали сме се и сме разговаряли много пъти. Не мисля, че можем да отсъдим коректно за него само след няколко дни в Белия дом. Нека му дадем шанс и да видим какво ще направи. И двамата сме републиканци.

Спомням си, че когато започвах в Холивуд, много хора ме предупреждаваха, че няма да успея в тази среда, защото всички са либерални демократи и не харесват много републиканците. Препоръчваха ми да преосмисля партийната си принадлежност. Но аз нямаше как да го сторя, това е въпрос на принцип. В крайна сметка аз трябваше да си свърша работата, да направя добри филми и да вдъхновя хората да отидат да ги гледат. Точно така и стана. Успехът на първия „Терминатор” означаваше много и ми отвори още повече врати в развлекателната индустрия. Дори и като републиканец аз успях да стана най-доходоносният актьор на планетата. Но когато се случваше да направя провал, причината за това не бяха политическите ми пристрастия.

- Защо според вас поредицата „Терминатор” продължава да се радва на толкова солидна популярност и да вълнува публиката?

- Хората са силно привлечени от идеята за пътуване във времето. Това е изключително интригуваща концепция. Зрителите си падат по футуристични филми, особено днес, когато напредъкът на технологиите все повече размива границите между научната фантастика и реалността. Освен всичко това - неразрушимият характер на самия образ - Терминатора - е интересен за зрители с всякакви вкусове. Той е машина, която не може да бъде спряна. Също така фактор за дългия културен живот на сагата е и обстоятелството.

- Вие обаче не сте машина, а човешко същество. Как се отразяват на вашето тяло бруталните физически тренировки, които продължават да бъдат част от вашия ежедневен режим, особено по време на подготовка за нов екшън?

- За щастие аз има дълъг опит, знам как да тренирам интелигентно. Тялото ми е програмирано да издържа. Дори сега, когато например отида да карам ски, мога да се спускам и качвам в продължение на часове - четири до пет часа. Така правех и когато бях млад. Същото е и с каскадите - цял живот ги правя. По време на снимки не изпитвам нуждата да кажа на екипа: „Вижте, момчета, аз съм на 69 години, нека да намалим темпото малко, а?” Това просто не се случва. Аз си върша работата, а тренировките са ме снабдили с удивителна издръжливост. Това ме поставя в особено благоприятна позиция. Но, разбира се, човек трябва да е внимателен с контузиите. На 20 не е толкова лесно да получиш някаква травма, колкото е като си на 69. Много е важно да се отделя огромно внимание на загряването и да не се форсират нещата. Това работи за мен и аз съм във форма.

- Значи не усещате разлика с напредването на възрастта?

- Не. Ключът е да останеш фокусиран и да правиш това, което обичаш. И аз мисля, че имам много ясна визия за това какво правя и как да подхождам към по-трудните във физическо отношение роли, какъвто беше случаят с последното продължение на „Терминатор”, което излезе през 2015-а.

Ентусиазмът също е адски важен. Необходимо е да се забавляваш, докато го правиш.

- Защо решихте отново да се завърнете към ролята на Терминатора и говорихте ли преди това със създателя на образа и първите два филма Джеймс Камерън?

- Не само за този филм. С Джим си говоря за всичко. Ние сме много добри приятели и поддържаме редовен контакт. Камерън бе повече от ОК с проекта, дори сценаристът на този „Терминатор 5” е работил по неговия мегахит „Аватар”.Моят интерес да бъда в този филм е мотивиран от любовта ми към образа. Има три персонажа, които наистина обожавам да играя - Терминатора, Конан Варварина и героя от „Близнаци”.

Всеки един от тези образи бе важен край­­­ъгълен камък в моята кариера. И затова е страхотно, че мога да се върна и към трите филма и трите персонажа на този етап от кариерата си. И се чувствам поласкан, че от студиото държаха аз да ги изиграя отново. Защото знаете как е в тази индустрия - през годините продуцентите често сменят изпълнителите на роли в поредици и франчайзи. Спомнете си колко хора играха Джеймс Бонд или Батман и Спайдърмен.

- Вашият син също се ориентира към актьорската професия. Какъв съвет му дадохте?

- Мисля, че е страхотно, че е актьор, но ако трябва да съм честен, ще ви кажа, че за мен няма особено голямо значение с какво точно ще се занимават децата ми, стига да го правят със страст и ентусиазъм. Ако искат да бъдат готвачи, дърводелци, актьори, политици, адвокати - за мен няма разлика. Когато влагаш страст, тогава работата ти се превръща в забавление. Има актьори, които се самоубиват, взимат наркотици, нещастни са, имат отвратителен живот. Важното е да си щастлив в работата си. И това е основният съвет, който давам на децата си.

- Вие сте запален колоездач. Колко често карате велосипеда си?

- Поне три пъти седмично. Редовно карам колело и мотор. По принцип правя кардио в дома си, но ми харесва да въртя педалите и на открито, на чист и свеж въздух, да се наслаждавам на страхотното време. Отивам до плажа, до легендарния Gold’s Gym, до офиса. Взимам си колелото винаги когато пътувам до друг град. Независимо дали имам работа в Париж или Лондон, Виена, Грац или Мелбърн. Карам навсякъде. Самите градове се усещат и опознават по различен начин, когато си на колело, отколкото ако си в кола и ходиш пеша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта