Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Артилеристът поема изборите (обзор)

Двама силови министри ще отговарят за изборите. За първи път цялостната координация по организационно-техническата подготовка на вота е поверена на военен. Правителството възложи тази задача на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната ген. Стефан Янев, който е възпитаник на Шуменското военно училище. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

В предишното служебно правителство лично преходният премиер проф. Георги Близнашки пое организацията на вота, а преди него Марин Райков възложи тази задача на правосъдния си министър Драгомир Йорданов.

Другият силов министър, който служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков натовари с изборите е шефът на МВР Пламен Узунов. Колегата му от регионалното ведомство Спас Попниколов ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на финансите Кирил Ананиев ще отговаря за разходите.

План-сметката за предсрочните избори на 26 март е за 29,9 млн. лв. Тя се оказва с 3,9 млн. лв. по-висока от тази за предишните парламентарни избори през 2014 г. (тогава те струваха 26 млн. лв.).

За охрана на вота са предвидени с 1 млн. лв. повече и сега МВР ще получи 4 млн. лв. Разходите за техническата подготовка на изборите са на стойност 14,9 млн. лв., а ЦИК ще получи 7,65 млн. лв. за възнаграждения на членовете й. Отчитането на резултатите ще струва  5,9 млн. лв.

Преди няколко дни от ЦИК предложиха на парламентарния вот да има 500 машини за гласуване, т.е. толкова, колкото бяха и на президентския. Петър Славов и Мартин Димитров обжалват това решение пред ВАС. Според изборния кодекс на 26 март трябваше да има осигурени 12 000 машини. С резервните броят им трябва да е 18 000 лв. За „Труд“ проф. Михаил Константинов изчисли, че ако се закупят толкова машини, цената на изборите ще скочи двойно – до 60 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека направим една сметчица колко парета са откраднали корумпетата, дегизирани под формата на хмм политихански ”правителства”за последните 25 г. Сега тоя на снимката ли ше краде или гаржаков, обожател на многото чужди паренца:) И нека направим сметка какво можеше да се построи, финансира и развие в България за тези години с окрадените парета? И защо още тея отявлени криминалета са на свобода? Не само са свободни, но се увеличават кат гъби след дъжд..Кой има нужда от тях??????????????

Отговорете