Президентът Румен Радев се качи на Кончето с доброволци, монтира лично аптечка в новия заслон

63-годишна баба тренира 5 пъти седмично и сваля млади мъже Лесли Максуел влиза в залата едва на 48

Прокуратурата в Своге привлече обвиняем за пожара в гората над село Реброво

Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

Николина Чакърдъкова ще пее с дъщеря си Мария на сцената на Пирин Фолк Илия Луков и любимците на публиката Райко Кирилов и Йорданка Варджийска са подготвили много любими песни за публиката

Прибраха в ареста чичо и племенник, обвинени в сводничество и пране на пари Окръжният съд изменил първоначалните мерки

Шефът на АПИ проверява разчистването на боклуците под магистрала „Струма“

Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова

ЦСКА пита държавата: Кога ще ни позволите да инвестираме в стадиона?

Кейт, Уилям и децата със самолетни билети за 365 паунда общо За разлика от частния полет на Меган, Хари и Арчи за 20 000 паунда

Пожар пламна в землището на Ветрен

От октомври стартират мобилни социални и здравни услуги в община Търговище

БСП дава Христо Ковачки на прокуратурата

Убитият в село Гранит е намерен с три огнестрелни рани На мястото на местопрестъплението са открити 8 гилзи

Пари от реклама пращат Неймар в „Реал“

Артилеристът поема изборите (обзор)

За първи път в демократичната история на страната военен министър отговаря за координацията по подготовката и провеждането на изборите.

Двама силови министри ще отговарят за изборите. За първи път цялостната координация по организационно-техническата подготовка на вота е поверена на военен. Правителството възложи тази задача на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната ген. Стефан Янев, който е възпитаник на Шуменското военно училище. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

В предишното служебно правителство лично преходният премиер проф. Георги Близнашки пое организацията на вота, а преди него Марин Райков възложи тази задача на правосъдния си министър Драгомир Йорданов.

Другият силов министър, който служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков натовари с изборите е шефът на МВР Пламен Узунов. Колегата му от регионалното ведомство Спас Попниколов ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на финансите Кирил Ананиев ще отговаря за разходите.

План-сметката за предсрочните избори на 26 март е за 29,9 млн. лв. Тя се оказва с 3,9 млн. лв. по-висока от тази за предишните парламентарни избори през 2014 г. (тогава те струваха 26 млн. лв.).

За охрана на вота са предвидени с 1 млн. лв. повече и сега МВР ще получи 4 млн. лв. Разходите за техническата подготовка на изборите са на стойност 14,9 млн. лв., а ЦИК ще получи 7,65 млн. лв. за възнаграждения на членовете й. Отчитането на резултатите ще струва  5,9 млн. лв.

Преди няколко дни от ЦИК предложиха на парламентарния вот да има 500 машини за гласуване, т.е. толкова, колкото бяха и на президентския. Петър Славов и Мартин Димитров обжалват това решение пред ВАС. Според изборния кодекс на 26 март трябваше да има осигурени 12 000 машини. С резервните броят им трябва да е 18 000 лв. За „Труд“ проф. Михаил Константинов изчисли, че ако се закупят толкова машини, цената на изборите ще скочи двойно – до 60 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека направим една сметчица колко парета са откраднали корумпетата, дегизирани под формата на хмм политихански “правителства“за последните 25 г. Сега тоя на снимката ли ше краде или гаржаков, обожател на многото чужди паренца:) И нека направим сметка какво можеше да се построи, финансира и развие в България за тези години с окрадените парета? И защо още тея отявлени криминалета са на свобода? Не само са свободни, но се увеличават кат гъби след дъжд..Кой има нужда от тях??????????????

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.