Артилеристът поема изборите (обзор)

За първи път в демократичната история на страната военен министър отговаря за координацията по подготовката и провеждането на изборите.

Двама силови министри ще отговарят за изборите. За първи път цялостната координация по организационно-техническата подготовка на вота е поверена на военен. Правителството възложи тази задача на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната ген. Стефан Янев, който е възпитаник на Шуменското военно училище. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

В предишното служебно правителство лично преходният премиер проф. Георги Близнашки пое организацията на вота, а преди него Марин Райков възложи тази задача на правосъдния си министър Драгомир Йорданов.

Другият силов министър, който служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков натовари с изборите е шефът на МВР Пламен Узунов. Колегата му от регионалното ведомство Спас Попниколов ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на финансите Кирил Ананиев ще отговаря за разходите.

План-сметката за предсрочните избори на 26 март е за 29,9 млн. лв. Тя се оказва с 3,9 млн. лв. по-висока от тази за предишните парламентарни избори през 2014 г. (тогава те струваха 26 млн. лв.).

За охрана на вота са предвидени с 1 млн. лв. повече и сега МВР ще получи 4 млн. лв. Разходите за техническата подготовка на изборите са на стойност 14,9 млн. лв., а ЦИК ще получи 7,65 млн. лв. за възнаграждения на членовете й. Отчитането на резултатите ще струва  5,9 млн. лв.

Преди няколко дни от ЦИК предложиха на парламентарния вот да има 500 машини за гласуване, т.е. толкова, колкото бяха и на президентския. Петър Славов и Мартин Димитров обжалват това решение пред ВАС. Според изборния кодекс на 26 март трябваше да има осигурени 12 000 машини. С резервните броят им трябва да е 18 000 лв. За „Труд“ проф. Михаил Константинов изчисли, че ако се закупят толкова машини, цената на изборите ще скочи двойно - до 60 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика