МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

В Лондон ще бъдат връчени наградите БРИТ

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Артисти скочиха срещу школските рестрикции за посещения на спектакли

На разпалена дискусия в Европейската нощ на театрите артисти във Варна се обявиха с декларация срещу бюрокрацията и рестрикциите на училищна наредба, която спъва масовите посещения на децата на спектакли, концерти, изложби и други артпрояви.

Според разпоредбите на действащата наредба 10 чл. 15 на МОН за всяко участие в организирани прояви, включително в културни и научни институции, се иска информирано съгласие на родителите и след това се чака 7-дневен срок за одобрение и подпис от началника на Регионално управление на образованието /РУО/.

Културтрегери настояват да има единен документ, който се попълва веднъж годишно и това ще улесни организираните посещения на учениците на театър или концерт. Инициативата за дискусията в ДТ „Стоян Бъчваров” е на известния актьор и режисьор Стоян Радев, като обсъждането на болезнената тема е започнало преди това в ФБ и социалните мрежи.

Строгата процедура , която се въведе след трагичния случай с жертвите в река Лим, не спря екскурзиите, защото те носят печалба на определен бизнес, но учениците престанаха да ходят на театър, обясни директорката на Държавния куклен театър във Варна Вера Стойкова. Според нея актьорите играят на сцената в рамките на заплатите си и само от чувство им за дълг.

Две учителки от варненското село Старо Оряхово, които доведоха на изложба в театъра 18 деца, посочиха, че това им е коствало много усилия и една папка от 50 страници с мотиви, за да им разрешат. Артистите заявиха готовност да играят спектакли в 10 и 11 ч., ,за да улеснят учителите, които вечер трябва да провеждат организираните посещения в извънработно време за тях.

Декларацията, подкрепена от ръководствата и представителите на ТМПЦ –Държавна опера Варна , ДТ „ Стоян Бъчваров”, Кукления театър и Варненската детско-юношеска опера ще бъде изпратена до всички училища и до МОН.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете