Шеф Озтюрк извая Богородица от фондани

Два дни захарните шедьоври бяха на разположение на туристи в Несебър в местния Артиум

Арт декоратори демонстрираха ювелирна точност в сладки фигури в Артиума край морето

Алтернативен туризъм

Стотици гости посрещна захарната изложба "От Месамврия до Несебър" на своето първо морско издание в Артиума в Несебър. Арт декоратори от България и Турция показаха майсторство в различни фигури и макети от захар, като акцентът този път очаквано бе града-домакин Несебър. „Организираме събитието за шести път и все повече участници и гости отделят време за сладкарските и декораторските умения на гост-майсторите. Аплодисментите тази година бяха за шеф Мария Озтюрк, която е родом от Габрово, но от години живее и твори в Истанбул. Тя представи икона на Богородица от фондан“, заяви пред „Труд“ Евелина Пулева от Черноморската асоциация за развитие на гастрономически и алтернативен туризъм (ЧАРГАТ). Асоциацията популяризира от години кулинарните обичаи по Черноморието.

Любопитна подробност е, че преди няколко години шеф Озтюрк отново показа захарен шедьовър на едно изданията на изложбата, изграждайки от фондани перлата на Златния рог - Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

Родената в България прочута майсторка на фините фигури е избрала също знаков сюжет за тазгодишното морско дефиле на декораторите-сладкари и представи икона на Божията майка от местния храм „Св. Богородица Елеуса“, който пък е сочен за най-старата местна черква, датирана още от времето на Иван Александър.

Самата Мария Озтюрк заживява едва след брака си в Истанбул и е усвоила изкуството в училището по занаятите в Трявна, а след това и във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Десетки несебърски гледки буквално оживяха по време на вкусната изложба от декораторите Марина Дановска и Тонка Стоянова, като се започне от символа на града - Вятърната мелница, старите къщи, храмовете и исторически крепости от региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони