Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Арт панаирите, които не трябва да пропуснем през 2017

Роналд Рейгън се шегува на борда на правителствения самолет Еър Форс 1 – документална снимка от Documenta 14.

Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г. След много оспорвано състезание победителят беше обявен от международно жури на церемония в зала “Средец” в Министерството на културата.

Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални идеи и проекти, както и с много силна артистична програма, които ще допринесат за културното развитие на града и региона. Част от инициативите вече са стартирали, а журито на конкурса беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват.
До деня, в който вторият по големина град в България ще стане фокус на културните събития на Стария континент остават още две години. Междувременно културният живот в Европа кипи и който не иска да изостава от него, трябва да обърне внимание на следните събития през 2017 г.:

Триенале за руско съвременно изкуство “Гараж”
10 март – 14 май
Москва, Русия

42-4

Московският музей за съвременно изкуство “Гараж” ще организира триенале, посветено на руското изкуство, с първо издание, което ще е през
2017 г. – на стогодишнината от Руската революция.
Кураторският екип се състои от главния куратор на “Гараж” Кейт Фоул заедно с Катя Иноземцева, Снежана Кръстева, Андрей Мисиано и Саша Обукова. Насрочено за 10 март – 14 май 2017 г., събитието ще покаже новите творби от руски художници, всички създадени след
2012 г.
В търсенето на художници кураторите са посетили 40 руски града на територията на цяла Русия, където се говорят над 100 езика от около 200 националности.

Documenta 14
8 април – 16 юли
Различни места, Атина
10 юни – 17 септември
Различни места, Касел

Роналд Рейгън се шегува на борда на правителствения самолет Еър Форс 1 - документална снимка от Documenta 14.
Роналд Рейгън се шегува на борда на правителствения самолет Еър Форс 1 – документална снимка от Documenta 14.

В сравнение с венецианското биенале Documenta се подготвя да бъде силно политическа изложба. За първи път в 60-годишната си история събитието ще се проведе в два различни града: Касел в Германия, където е родното място на изложбата, и Атина. Огромна реплика на Акропола в Атина, направена от 100 000 забранени книги, ще се появи на Фридрихплац в Касел като част от Documenta 14. Творбата пресъздава The Parthenon of Books от аржентинската художничка Марта Минухин създадена през 1983 г. в Буенос Айрес.

Биенале във Венеция
13 май – 26 ноември
Арсенале
и Гиардини, Венеция

42-6

Художественият директор на следващото венецианско биенале Крисъин Масел, заяви, че създава изложба, “проектирана с художниците, от художниците, за художниците”, добавяйки, че тя се занимава с “индивидуално изразяване” и с изкуството като “духовно измерение”, а не като политически изказ.
Масел, която е главен куратор на съвременно изкуство в центъра “Помпиду” в Париж, заяви, че ще има повече жени в изложбата, която е озаглавена Viva Arte Viva – акцент върху забравените художници и изследвания на творби от Латинска Америка, Близкия изток, Източна Европа и Русия. Чудноват аспект от биеналето на Масел е Open Table, където участниците художници ще обядват с членове на обществото в предната част на централния павилион в Гиардини по време на изложбата.

42-7
Междувременно художниците ще бъдат питани за техните любими книги за проекта Unpacking My Library. Ще бъде показан списък с текстове наред с копие от есето на Уолтър Бенджамин от 1931 г. Unpacking My Library и разговор за събирането на книги.

42-1

„Скулптурни проекти, Мюнстер“
10 юни – 1 октомври
Различни места,
Мюнстер

42-5

Петото издание на “Скулптурни проекти, Мюнстер”, което се провежда на всеки 10 години, включва повече от 30 творби и пърформанси, пръснати из града. Роденият в Чикаго художник Майкъл Смит ще създаде щанд в близост до жп гарата, където планира да татуира някои от възрастните граждани. Румънската художничка Александра Пиричи ще представи пърформанс в кметството, в който
участниците ще изобразяват “живи търсачки”, отговаряйки на въпроси от посетителите относно историята на Вестфалия.

Биенале в Истанбул
16 септември –
12 ноември
Различни места,
Истанбул

42-2

Кураторите на XV издание скандинавските артисти Елмгрийн и Драгсет казват, че тяхната презентация в Турция, озаглавена “Добър съсед”, ще се справи с множество идеи за дома и квартала, “изучавайки как начинът на живот се е променил през десетилетията. Домът е представен като индикатор на различни идентичности и средство за себеизразяване, а кварталът като микровселена, илюстрираща някои от предизвикателствата, които срещаме в условията на съвместно съществуване днес”. Биеналето бе стартирано през 1987 година от Истанбулската фондация за култура и изкуство.

42-3

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.