Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Арт панаирите, които не трябва да пропуснем през 2017

Роналд Рейгън се шегува на борда на правителствения самолет Еър Форс 1 - документална снимка от Documenta 14.

Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г. След много оспорвано състезание победителят беше обявен от международно жури на церемония в зала “Средец” в Министерството на културата.

Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални идеи и проекти, както и с много силна артистична програма, които ще допринесат за културното развитие на града и региона. Част от инициативите вече са стартирали, а журито на конкурса беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват.
До деня, в който вторият по големина град в България ще стане фокус на културните събития на Стария континент остават още две години. Междувременно културният живот в Европа кипи и който не иска да изостава от него, трябва да обърне внимание на следните събития през 2017 г.:

Триенале за руско съвременно изкуство “Гараж”
10 март – 14 май
Москва, Русия

42-4

Московският музей за съвременно изкуство “Гараж” ще организира триенале, посветено на руското изкуство, с първо издание, което ще е през
2017 г. – на стогодишнината от Руската революция.
Кураторският екип се състои от главния куратор на “Гараж” Кейт Фоул заедно с Катя Иноземцева, Снежана Кръстева, Андрей Мисиано и Саша Обукова. Насрочено за 10 март – 14 май 2017 г., събитието ще покаже новите творби от руски художници, всички създадени след
2012 г.
В търсенето на художници кураторите са посетили 40 руски града на територията на цяла Русия, където се говорят над 100 езика от около 200 националности.

Documenta 14
8 април – 16 юли
Различни места, Атина
10 юни – 17 септември
Различни места, Касел

Роналд Рейгън се шегува на борда на правителствения самолет Еър Форс 1 - документална снимка от Documenta 14.
Роналд Рейгън се шегува на борда на правителствения самолет Еър Форс 1 – документална снимка от Documenta 14.

В сравнение с венецианското биенале Documenta се подготвя да бъде силно политическа изложба. За първи път в 60-годишната си история събитието ще се проведе в два различни града: Касел в Германия, където е родното място на изложбата, и Атина. Огромна реплика на Акропола в Атина, направена от 100 000 забранени книги, ще се появи на Фридрихплац в Касел като част от Documenta 14. Творбата пресъздава The Parthenon of Books от аржентинската художничка Марта Минухин създадена през 1983 г. в Буенос Айрес.

Биенале във Венеция
13 май – 26 ноември
Арсенале
и Гиардини, Венеция

42-6

Художественият директор на следващото венецианско биенале Крисъин Масел, заяви, че създава изложба, “проектирана с художниците, от художниците, за художниците”, добавяйки, че тя се занимава с “индивидуално изразяване” и с изкуството като “духовно измерение”, а не като политически изказ.
Масел, която е главен куратор на съвременно изкуство в центъра “Помпиду” в Париж, заяви, че ще има повече жени в изложбата, която е озаглавена Viva Arte Viva – акцент върху забравените художници и изследвания на творби от Латинска Америка, Близкия изток, Източна Европа и Русия. Чудноват аспект от биеналето на Масел е Open Table, където участниците художници ще обядват с членове на обществото в предната част на централния павилион в Гиардини по време на изложбата.

42-7
Междувременно художниците ще бъдат питани за техните любими книги за проекта Unpacking My Library. Ще бъде показан списък с текстове наред с копие от есето на Уолтър Бенджамин от 1931 г. Unpacking My Library и разговор за събирането на книги.

42-1

„Скулптурни проекти, Мюнстер“
10 юни – 1 октомври
Различни места,
Мюнстер

42-5

Петото издание на “Скулптурни проекти, Мюнстер”, което се провежда на всеки 10 години, включва повече от 30 творби и пърформанси, пръснати из града. Роденият в Чикаго художник Майкъл Смит ще създаде щанд в близост до жп гарата, където планира да татуира някои от възрастните граждани. Румънската художничка Александра Пиричи ще представи пърформанс в кметството, в който
участниците ще изобразяват “живи търсачки”, отговаряйки на въпроси от посетителите относно историята на Вестфалия.

Биенале в Истанбул
16 септември –
12 ноември
Различни места,
Истанбул

42-2

Кураторите на XV издание скандинавските артисти Елмгрийн и Драгсет казват, че тяхната презентация в Турция, озаглавена “Добър съсед”, ще се справи с множество идеи за дома и квартала, “изучавайки как начинът на живот се е променил през десетилетията. Домът е представен като индикатор на различни идентичности и средство за себеизразяване, а кварталът като микровселена, илюстрираща някои от предизвикателствата, които срещаме в условията на съвместно съществуване днес”. Биеналето бе стартирано през 1987 година от Истанбулската фондация за култура и изкуство.

42-3

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.