В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Археологическата школа на крепостта Ряховец в Горна Оряховица става международна

Археологическата школа, която през това лято стартира на разкопките на Крепостта Ряховец в Горна Оряховица и е първата подобна инициатива в страната, догодина вече ще е международна.

„Първите разговори вече са проведени. Надяваме се, че Историческият музей и Община Горна Оряховица отново ще ни подкрепят“, споделиха археолози, провели разкопките на древното кале.
Новината бе оповестена на откриване на изложбата, посветена на археологическите разкопки на Ряховец. За втора поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев бе ангажиран с проучванията на крепостта. През 2016 г. за археологическа дейност на Ряховец бяха осигурени 25 000 лв. От тях 20 000 лева отпусна Община Горна Оряховица, а за първа година Горнооряховският музей получи и средства от Министерството на културата в размер на 5000 лв. Помощта от културното министерство дойде след като миналата година обектът получи статут с категория „национално значение“.

За първи път тази година Музеят получи и държавна подкрепа за археологическите работи. Макар и скромна, тя все пак е знак за важността на обекта край Горна Оряховица, който вече има и статут на ценност от национално значение. Основната заслуга за финансиране на разкопките и тази година има Общината. Тя ни подкрепи и в организирането на уникалната за страната Лятна археологическа школа. Най-ценното е, че вече имаме страхотен екип, който работи наистина всеотдайно. Така че Мисия Ряховец ще продължи и то дори с международно участие, сподели при откриването на изложбата директорът на Музея Пламен Мадемов.

През изминалото лято, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, археолозите проучиха няколко сектора. Това са западна порта и подходът към вътрешността, както и участъци от западната и северната крепостни стени. Продължи и проучването на структурите от бронзовата и желязната епохи. Част от артефактите открити през археологическо лято 2016 са показани в изложбата и са достъпни за всички, нетърпеливи да се докоснат до миналото. Около 300 артефакта са открили този сезон археолозите. Според самите тях най-интересни са намерените монети от II – III и IV – V век, които разкриват оживения живот в крепостта в ранно-византийската епоха. След това има известна пауза, за която почти няма данни и Ряховец отново възкръсва в края на XII век, когато вероятно е включен в системата за отбрана на Царевец.

За първи път в България през изминалото лято на обекта бе организира археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Историческия музей и екипа, който провежда теренните проучвания. В първото издание на археологическото училище се включиха младежи от СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”. „Младите хора, които участваха в Археологическата школа бяха изключително ентусиазирани. Идеята ни беше те не само да се запознаят с нашата история, но и да участват в нейното разкриване”, споделиха археолозите.
Идеята за Археологическата школа е харесана от американска фондация, която има база в Севлиевско. Плановете са догодина да се направи летен лагер за младежи от Калифорния, които през деня ще посещават разкопките край Горна Оряховица.

В експозицията, подредена в залите на Историческия музей, посетителите ще имат възможност да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като керамични съдове, монети, въоръжение и накити. Ще могат да се запознаят с най-новите хипотези, свързани с историята на крепостта. Благодарение на богатия илюстративен материал ще наблюдават етапи от проучванията, включително и част от работата на учениците от археологическата школа.
Изложбата ще остане подредена за посетители и любители на историята и археологията през ноември и декември.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.