Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Ново фентъзи от Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” е хитът на седмицата

Фандъкова: Решението за оставката на Симеонов е добро, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна

Каракачанов: Валери Симеонов се връща в парламента, чакаме да предложи нов вицепремиер

60-годишен мъж загина на място, след като навлезе в насрещното и се сблъска с камион край Аксаково

Майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов: Продължаваме с протестите, докато не се изпълнят исканията за реформа

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Биляна Дудова, световна вицешампионка и двукратна №1 в Европа по борба: След една загуба се появи гладът за победи

Срещат ли се все още красиви мъже?

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дейвид Дейвис: Проектът за споразумение по Брекзит на Тереза Мей няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство

Откриха изчезналата преди година аржентинска подводница „Сан Хуан” На борда й имаше 44 души екипаж

Археологическата школа на крепостта Ряховец в Горна Оряховица става международна

Археологическата школа, която през това лято стартира на разкопките на Крепостта Ряховец в Горна Оряховица и е първата подобна инициатива в страната, догодина вече ще е международна.

„Първите разговори вече са проведени. Надяваме се, че Историческият музей и Община Горна Оряховица отново ще ни подкрепят“, споделиха археолози, провели разкопките на древното кале.
Новината бе оповестена на откриване на изложбата, посветена на археологическите разкопки на Ряховец. За втора поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев бе ангажиран с проучванията на крепостта. През 2016 г. за археологическа дейност на Ряховец бяха осигурени 25 000 лв. От тях 20 000 лева отпусна Община Горна Оряховица, а за първа година Горнооряховският музей получи и средства от Министерството на културата в размер на 5000 лв. Помощта от културното министерство дойде след като миналата година обектът получи статут с категория „национално значение“.

За първи път тази година Музеят получи и държавна подкрепа за археологическите работи. Макар и скромна, тя все пак е знак за важността на обекта край Горна Оряховица, който вече има и статут на ценност от национално значение. Основната заслуга за финансиране на разкопките и тази година има Общината. Тя ни подкрепи и в организирането на уникалната за страната Лятна археологическа школа. Най-ценното е, че вече имаме страхотен екип, който работи наистина всеотдайно. Така че Мисия Ряховец ще продължи и то дори с международно участие, сподели при откриването на изложбата директорът на Музея Пламен Мадемов.

През изминалото лято, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, археолозите проучиха няколко сектора. Това са западна порта и подходът към вътрешността, както и участъци от западната и северната крепостни стени. Продължи и проучването на структурите от бронзовата и желязната епохи. Част от артефактите открити през археологическо лято 2016 са показани в изложбата и са достъпни за всички, нетърпеливи да се докоснат до миналото. Около 300 артефакта са открили този сезон археолозите. Според самите тях най-интересни са намерените монети от II – III и IV – V век, които разкриват оживения живот в крепостта в ранно-византийската епоха. След това има известна пауза, за която почти няма данни и Ряховец отново възкръсва в края на XII век, когато вероятно е включен в системата за отбрана на Царевец.

За първи път в България през изминалото лято на обекта бе организира археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Историческия музей и екипа, който провежда теренните проучвания. В първото издание на археологическото училище се включиха младежи от СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”. „Младите хора, които участваха в Археологическата школа бяха изключително ентусиазирани. Идеята ни беше те не само да се запознаят с нашата история, но и да участват в нейното разкриване”, споделиха археолозите.
Идеята за Археологическата школа е харесана от американска фондация, която има база в Севлиевско. Плановете са догодина да се направи летен лагер за младежи от Калифорния, които през деня ще посещават разкопките край Горна Оряховица.

В експозицията, подредена в залите на Историческия музей, посетителите ще имат възможност да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като керамични съдове, монети, въоръжение и накити. Ще могат да се запознаят с най-новите хипотези, свързани с историята на крепостта. Благодарение на богатия илюстративен материал ще наблюдават етапи от проучванията, включително и част от работата на учениците от археологическата школа.
Изложбата ще остане подредена за посетители и любители на историята и археологията през ноември и декември.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.