Археологически ценности върнахме на Турция

63 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски) бяха сред върнатите археологически ценности. Снимки: Денислав Стойчев

Артефактите са конфискувани на границата ни при незаконен внос

Антични монети, апликации и бронзова катарама предадохме на комшиите

България върна на Турция археологически находки, задържани на границата ни при опит за внасяне от турски контрабандист, съобщиха от Министерството на културата.

Днес в Заседателната зала на Националния археологически институт с музей при БАН артефактите бяха връчени на турския заместник-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз. На събитието присъства нашият зам.-министър на културата Румен Димитров и Александър Трайков, директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“.

Движимите културни ценности са общо 63 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски), шест бронзови антични апликации и една бронзова фибула (катарама). Българските митнически органи на ГКПП - Капитан Андреево са ги засекли през октомври 2016 г. при опит за незаконен внос от турски гражданин.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между Република България и Република Турция през 2012 г.

Коментари

Задължително поле