Археолози откриха потънал мост, който може да пренапише историята на средиземноморски остров

Археолози откриха потънал мост, построен от древна цивилизация, който може да пренапише историята на остров Майорка, съобщава The Independent. Това откритие предоставя убедително доказателство, че заселването на западното Средиземноморие е започнало много по-рано, отколкото учените смятаха.

Археолози откриха 7,6-метровия потопен мост, разположен в пещера в Майорка, предоставяйки първото потвърдено доказателство за човешка дейност в района. Майорка, шестият по големина остров в Средиземно море, е един от последните колонизирани от хора.

Предишни анализи на археологически находки, открити на острова, като дървени въглища, пепел и кости, ги датират преди около 4400 години. По-ранни изследвания говорят за човешко присъствие в Майорка преди 9000 години , но техните открития са поставени под въпрос поради много противоречия.

Пещерата, открита край бреговете на Майорка, има проходи, които са били наводнени от покачващите се морски нива, създавайки слоеве от калцит в различни периоди на покачване на морското равнище.

Предишни проучвания показват, че тези покрития, съчетани със слаби хоризонтални линии, отпечатани върху потъналия мост, променят датирането на промените в морското равнище и конструкцията на моста. Въз основа на тези покрития и светло оцветени ленти на моста, изследователите датираха изграждането му преди около 6000 години , повече от две хиляди години по-рано от предишните оценки.

„Наличието на този потънал мост и други артефакти предполага високо ниво на активност, което означава, че ранните заселници са знаели, че пещерата има водни ресурси и стратегически изградена инфраструктура за тяхната навигация“, каза съавторът на изследването Богдан Онак.

Най-новата хронология на човешко заселване в Майорка също съвпада с важни екологични етапи, като изчезването на козата антилопа Myotragus balearicus.

„Това изследване подчертава значението на интердисциплинарното сътрудничество за разкриване на исторически истини и по-добро разбиране на човешката история“, каза изследователят.

Учените планират да проучат допълнително средиземноморските пещери, използвайки подобни методи. Те се надяват да оценят пещерите, образувани преди милиони години, за да определят прединдустриалните морски нива и да проучат въздействието на изменението на климата върху покачването на морското равнище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа