Археолози от БАН дариха апаратура за недоносени бебета в Монтана

Дни преди Коледа учените от Националния археологически институт с музей към БАН по традиция направиха дарение на отделението по неонатология в монтанската болница. С лични средства историците закупиха три инхалатора и три детски креватчета за недоносените бебета.

„За девета, макар и не поредна година, правим дарение със средства, събрани в института. Първата ни кампания преди 12 години започна след едно трогателно телевизионно предаване, в което се разказваше как в Монтана не достигат кувьозите и едва ли не лекарите трябва да решават кое дете да живее и кое не. Това буквално ни разплака и спонтанно решихме да помогнем. С болницата и медиците в Монтана вече ни свързва сърдечно приятелство, впечатлени сме от професионализма им”, каза директорът на института доц. д-р Христо Попов.

Той благодари на лекарите от областната болница, които през лятото са оказвали медицинска помощ на археолози от екипа, извършвал проучвания по трасето на бъдещия нов път Е-79 в региона. Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана д-р Тони Тодоров и завеждащият отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева благодариха за помощта на доц. Христо Попов и археолога Тони Керацева.

„Инхалаторите са от ново поколение и ще заместят тези, които институтът ни дари през 2011 г”., каза д-р Блажева. Отделението по неонатология в МБАЛ – Монтана е единственото от второ ниво на компетентност в трите области Видин, Монтана и Враца, то е като Майчин дом на Северозапада, защото в него избират да раждат много майки и се насочват проблемни новородени бебета от Бяла Слатина до Видин и от Дунава до Балкана, отбеляза шефът на болницата д-р Тодоров.

Новородените в Монтана от началото на годината са 688, раждаемостта като цяло в Северозапада не нараства, но се увеличава делът на недоносени и проблемни бебета, заявиха медиците.

Коментари

Задължително поле