Археолози от БАН проучват раннохристиянска базилика край Кермен

Зам.-кметовете на Сливен Румен Иванов, Пепа Чиликова и кметът на Кермен Живко Жечев при посещението на обекта. По време на тяхната визита археолозите откриха гроб на малко дете. Снимка: Росица Николова

Археолози от Националния археологически институт към БАН и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен – съобщиха от общината в Сливен. Ръководител на експедицията е доц.д-р Христо Попов – зам.-директор на Археологическия институт. Преди десет години той е извършил проучвания в землището на сливенското с.Скобелево и от тогава има интерес към района. В продължение на няколко години е правил геофизическо обследване на терена, което регистрира наличието на обекти с висока археологическа стойност.

Обектът, който изследват историците в момента, включва два големи архитектурни комплекса – трикорабна базилика и вила от римския период. „Геофизичните проучвания показаха редица обекти, но сега изследваме най-интересния. Локализирахме го през 2015 година, а през 2016 успяхме да регистрираме очертанията му. Можем да потвърдим със сигурност, че базиликата е раннохристиянска, каквито бяха първоначалните ни предположения. Тя е с дължина над 30 метра. Най-вероятно е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района“, каза доц. Попов. Според него, откритата базилика е по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле, Ямболско, и Туида в Сливен. До християнския храм се намира вилата, която е с двор над 7-8 декара, с представителна жилищна част, множество помещения, а по периферията са разположени многобройни стопански постройки.

„Очевидно тук е живял много заможен човек. От теренните измервания имаме резултати, че в  района има много села от римския период и е интензивно обитаван през античността. Античната селищна мрежа изглежда едва ли не по-голяма от съвременната. Само в района на Кермен има 4 села от римски период, две – в района на Скобелево и Бозаджии, а в посока Младово и Коньово са още повече. Ако към днешна дата има три села и един град, то тогава е имало поне 7-8 села, които са се намирали между последните възвишения на Средна гора и Кермен“, допълни доц. Попов.  Целият район е слабо изследван и може да даде сериозна информация при проучванията, смята археологът. С работата на експедицията се запознаха на място зам.-кметовете на Сливен Румен Иванов, Пепа Чиликова и кметът на Кермен Живко Жечев. Проучванията ще продължат до средата на август. Финансира ги Министерството на културата. Общината в Сливен от своя страна е осигурила работници по временната заетост, както и жилище на екипа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.