Археолози попаднаха на над 600 находки при проучване на крепостта "Ряховец"

Всички открития от проучването на древната крепостта „Ряховец” в Горна Оряховица, както и резултатите от лятната школа, ще бъдат показани в изложба през есента.

Разкопките на историческия обект продължиха месец. Това бе трето археологическо лято за 15-членния екип, ръководен от Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново.

"Резултатите през тази година са насочени основно към стратиграфията на обекта. Събрани бяха данни за това колко време е продължавал животът на крепостта. Те променят първоначалната хипотеза на археолозите, че крепостта е била само гарнизонна част. Оказва се, че „Ряховец” е функционирала и като средновековен град", обясняват проучвателите.

През това лято те продължиха разкопките в района на Западната порта, в централната част и в близост до Северната порта за по-детайлна картина на крепостта.

"Искахме да уточним как се е развивал животът там. Успяхме да установим двете най-горни нива, които датират от началото до 60-те години на XIII век. Проучихме три жилища от най-късния период и две между 1220 и 1240 г. Това са все още теренни данни на база нашите наблюдения", обясни Илиян Петракиев. Той допълни, че целта на екипа е догодина да проучи по-ранните пластове, тъй като има наблюдения, че е съществувал поне още един по-ранен период.Археолозите имат доказателства, че хълмът е бил населяван още от времето на ранната Византия, а амбициите са да бъде проучена ранно-желязната структура, която започват да разкопават през миналата година.

„Разширихме площта на 100 кв, метра, където попаднахме на едно от тези жилища. То датира от 60-те години на XIII век. Едно от най-ценните научни открития се оказва именно стратиграфията, направена от специалистите. Тя ще даде възможност за прецизиране на средновековната керамика в региона. Оказва се, че керамиката в крепостите „Царевец” и  „Трапезица”  е от периода XIII-XIV в., докато при „Ряховец” се определят по-конкретно границите", уточнява Илиян Петракиев.

Проучвателят обобщава, че на 300 монети и общо 600 находки са попаднали археолозите през този сезон на крепостта „Ряховец”. Това са различни предмети от бита, части от украшения, гривни, пръстени, стрели, железни ножчета, костени средновековни предмети, керамични съдове.

"Интерес представлява един начупен, но впоследствие напълно възстановен от специалистите сграфито съд. Върху него са изобразени кипариси, и е изключително рядко срещан", информира Петракиев.

За втора поредна година на крепостта „Ряховец” редом до опитните археолози работиха и ученици. Лятната археологическа школа събра на младежи от VII до XII клас от горнооряховските училища.

"През прекараните 5 дни на крепостта средношколците научиха основни археологически понятия и техники в работата на археолозите. Ученици от великотърновската Природо-математическа гимназия пък рисуваха фрагменти от керамични съдове, открити през миналата година на крепостта", съобщи още Петракиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България