Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Археолози откриха уникална отбранителна кула на крепостта Трапезица в Търново

Уникална кула откри екипът на археологът проф. Константин Тотев при старта на разкопките на крепостта Трапезица във Велико Търново. Съоръжението е извън туристическата преграда на хълма. По време на почистването на скалния венец от запад от алпинисти, до Църква № 23 специалистите попаднали на Кула №4.Засечени са основните габарити на отбранителната кула. Западната платформа е с размер от 6 метра, а от двете страни стените са по 4 метра.

Според проучвателите то се отличава от другите кули на хълма точно по размерите си и променя силуета на Столично Търново от страна на фортификацията.

Продължават и проучванията на Църква № 23 и на некропола в близост до храма. До момента са маркирани около 20 гроба, от които 7 са детски. Инвентарът в тях е типичен за Второто българско царство. В момента работим в северната част. Всички погребани са положени в дървени ковчези, обковани с железни пирони или сглобки. В детските погребения се намират играчки като керамични топчета. Други интересни находки са копчета, монети и щипка, използвана за загасяне на свещ“, обясни Константин Тотев.Той допълни, че неговият екип е започнал работата на терен със закъснение и се очаква да приключат в края на октомври.

„Надяваме се да завършим проучването на некропола около църква № 23, за да може тя да бъде консервирана и реставрирана“, изтъкнаха археолозите.

Те допълниха, че в хоросанова камера в храма бе открит уникалният кръст-енколпион по- рано през годината. Църквата е ценна и заради стенописите намерени в нея. Зографиите дават сведения за живописта на Второто българско царство. В Църква №23 са запазени изображенията и във високите части до тавана макар стенописите да са на парчета. До момента сме разгледали 4-5 сцени. След реставрацията им ще бъдат изложени. Находките са ценни, защото информацията за художествената култура от този период не и достатъчно богата.

Проучванията на Трапезица тази година се водят от три екипа с ръководители проф. Константин Тотев, доц. Мирко Робов и доц. Деян Рабовянов . Те разполагат с по 20 000 лева от държавата за работата на терен. Разкритите архитектурни структури ще бъдат запазвани с полева консервация, т.е. чрез засипване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.