Благодатният огън слиза от запалката на отец Исидор

Архиепископ Исидор, пазител и ректор на църквата на Божи гроб в Ерусалим.

Гръцкият журналист Аликакос беше оправдан в съда за разказване на истината

Атинският съд напълно оправда гръцкия журналист Димитрис Аликакос, който разкри мистерията с предаването на Благодатния огън. Той написа книга за това и публикува видео в YouTube, където архиепископ Исидор, пазител и ректор на църквата на Божи гроб в Ерусалим, който ежегодно участва в тази церемония, признава, че именно той запалва Благодатния огън. През последните пет години журналистът водеше дела срещу Йерусалимската патриаршия.

Благословената истина

- Искам да ви попитам: влизате ли вътре, запалвате ли кандилото над Божия гроб и след това излизате, за да го намери патриархът вече запален?“ Вярно ли е това или не е?
- Да, така е.
- Вие ли палите и кандилото на монасите-пазители на Божия гроб?
- Да, там има две кандила. Първото е донесено от главния игумен в сакристията и има още едно кандило.
- И там има още едно, което Вие също запалвате?
- Да, и него също.

Тези няколко секунди са извадени от 25-минутното видео интервю, дадено на гръцкия журналист Димитрис Аликакос от архиепископ Исидор, и костваха и на двамата участници в него пет години от живота им. Смелата стъпка на Исидор, който по собствено желание реши да каже истината пред журналиста, предизвика буря от емоции както в Йерусалимската патриаршия, така и в гръцкото общество.

Първо, книгата на Аликакос „Изкупление – за святата светлина“ беше преследвана. Журналистът я пусна още през 2019 г., година след като за първи път разговаря с участниците в самата церемония - скевофилакс (игумена в сакристията, в двора на патриарха), архиепископа на Йерусалимската патриаршия Исидор, както и с бившия скевофилакс, архиепископа Никифорос.

И двамата в книгата признават, че те са запалили Благодатния огън. Единствената разлика е, че Исидор е използвал за това запалка, а Никифорас е използвал кибрит.

В отговор на публикуването на книгата Ерусалимската патриаршия, заедно с архиепископите Исидор и Аристарх, заведоха граждански иск, изисквайки €700 000 компенсация за моралните щети, нанесени от автора и издателя на книгата. През януари 2021 г. те също повдигнаха наказателни обвинения срещу Аликакос. Те твърдяха, че книгата му разпространява лъжи и че самият той е получил информацията незаконно, представяйки се за турист.

Последният съдебен процес принуди Аликакос да публикува интервюто си с Исидор във видео услугата YouTube, където той абсолютно спокойно, усмихнат и твърдеше, че „всички вече знаят това“, и разказва как е запалвал кандиката за церемонията по пристигането на Благодатния огън.

След това Исидор се обърна към съда срещу Google Ireland Ltd, настоявайки скандалното видео да бъде премахнато от YouTube. И претърпя първия си провал - първоинстанционният съд в Атина постанови, че видеото е заснето с неговото съгласие.

В резултат на петгодишния процес, отлагане на процеса и продължителното разглеждане на доказателствата, журналистът Аликакос беше напълно оправдан от съда. Мистерията с пристигането на Благодатния огън вече не съществува.

„Всички вече го знаеха“

В 25-минутно интервю, дадено от архиепископ Исидор, той признава не само за манипулирането на кандилата, които са изцяло подчинени на законите на физиката, но той разказва и кой му е разкрил „тайната“ на Благодатния огън и дали това е било изненада за него (не), а също така споделя мислите си за предаването на Благодатния огън на другите патриарси, защото, както се знае, след пристигането на огъня, той се пренася в различни страни.

Например в  Москва срещата на Благодатния огън е на 4 май.

Ето какво мисли Изидор за това (следва откъс от интервюто):

- Смятате ли, че патриархът, както всички други патриарси, взема мерки да има при себе си източника на огъня за всеки случай?
- Не знам... Що се отнася до мен, той определено има нещо в себе си. Ако изведнъж нещо се обърка, не знам какво ще направи тогава...
- Според вас това е точно това? За да може след това да раздаде Благодатният огън на хората, нали?
- Да, точно, така е.
- И той не може да рискува и да изкушава съдбата?
- Разбира се.

Тоест Исидор приема, че не е необходимо да се доставя огънят от Църквата на Божия гроб в Йерусалим.

Според информацията на Фондация "Св. Андрей Първозвани", представители на епархиите ще пристигнат в Москва, за да доставят Благодатния огън в 46 града и хиляда църкви в цяла Русия. Не е ли по-лесно да запалиш огъня на място?

Освен това Исидор е уверен, че вярващите, които имат достатъчно образование, отдавна са разбрали как точно „слиза Благодатният огън“. И най-важното е, че няма нужда да пазим тайна за това, тъй като истината облагородява религиозните чувства.

Дългата предистория

В журналистиката фонът на това, което се обсъжда в текста, се нарича обстоятелства. И така, историята за слизането на Благодатния огън има изненадващо дълга история.

Както каза отец Сергий (Храмешин), една от легендите гласи, че Благодатният огън се е появил в резултат на молитвата на св. Григорий през IV век: „Според тази легенда Свети Григорий по време на празника Великден се молел на гроба на Исус Христос и изведнъж видял ярка светлина. Тази светлина беше призната за чудо и стана символ на възраждането на живота и надеждата".

Според друга легенда се твърди, че Благодатният огън се появява благодарение на ангела, който слиза върху гроба на Исус Христос.

И вече 17 века много православни християни по света очакват с вълнение: ще слезе ли Благодатният огън?

Поклонниците в църквата на Божи гроб, където Исус е бил разпънат, погребан и възкръснал от мъртвите, държат свещи, докато се тълпят на церемонията по слизането на огъня и се опитват да видят чудото със собствените си очи.

Церемонията се излъчва по телевизията всяка година в много страни по света.

Има и друга легенда: в годината, когато огънят не слезе, ще дойде Антихриста и ще започнат последните часове преди края на света.

Е, благодарение на журналиста Димитрис Аликакос, сега знаем: огънят със сигурност ще слезе.

На страницата на своя журналистически проект за проверка на фактите Ellinika Hoaxes, на който той е главен редактор, Аликакос коментира края на тази история:

„Това беше най-трудната проверка на фактите в моята кариера, за да опровергая едно единадесетвековно твърдение, което се поддържаше от милиони хора. Целта на моето разследване не беше да оспорвам религиозните вярвания, а да твърдя, разпространено чрез официалния сайт на Йерусалимската патриаршия, че Благодатният огън чудотворно се запалва всяка година.

И аз успях убедително да докажа неговия естествен произход, иницииран от човека. Гръцките съдебни власти потвърдиха точността и почтеността на моето разследване, и отхвърлиха всякакви обвинения в лъжи или клевета срещу замесените архиепископи, особено този, който открито си призна, че е използвал запалка, за да запали Благодатния огън. Този правен резултат бележи триумф за разследващата журналистика и решително разобличаване на вековете на лъжи.

(Превод за "Труд news” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения