Архиепископ отива на съд за разкол

Монсиньор Карло Мария Вигано стана световно известен през август 2018 г., когато поиска оставката на папа Франциск.

Скандал във Ватикана: монсиньор Карло Мария Вигано набедил папа Франциск за покровител на педофили

Висшият прелат се обявил и срещу важния за католиците Втори ватикански събор

Конгрегацията за доктрината на вярата на Светата католическа църква - едно от най-важните “министерства” на Ватикана, прати на съд за всяване на разкол известния архиепископ и бивш папски нунций в САЩ монсиньор Карло Мария Вигано.

Той е обвинен в отричане на легитимността на папа Франциск, прекъсване на духовното общение с него и отхвърляне на резултатите от важния за модернизирането на католицизма Втори ватикански събор от началото на шейсетте години.

Вещи по ватиканските дела коментатори обявиха даването под съд на висшия прелат за “страховития скандал” в лоното на Светия престол през последните години и предрекоха най-тежкото наказание за набедения и за еретик свещенослужител - отлъчване от църквата.

Бившият нунций в САЩ, който е подкрепян от най-радикалните противници на папа Франциск, стана световно известен през август 2018 г., когато поиска оставката на главата на римокатолическата църква. Тогава монсиньор Вигано обвини Светия отец, че прикривал известния като насилник на семинаристи американски кардинал Теодор Макарик. Проверките на Ватикана опровергаха твърденията на бившия нунций, но тезата му се поддържа и до днес от традиционалистката и крайнодясна католическа галактика, чиито епицентър е в Съединените щати.

По-късно Вигано обвини Франциск, че бил на страната на врага, тоест на Сатаната, и подготвял с действията си осъществяването на “плана на масонството за подготовка на паството за идването на Антихриста”.

По време на пандемията архиепископът се обяви срещу ваксинирането срещу COVID-19, определяйки го като “здравна диктатура” на световния безбожен елит. А когато през декември Ватикана разреши благословията на гей двойките, той атакува мощно “фалшивите пастири и слуги на Сатаната, начело с узурпатора, който седи на престола на Свети Петър”, тоест папа Франциск. За капак монсиньор Вигано организирал в манастир недалеч от Рим нещо като семинария за “духовници и монаси, жертви на папските чистки напоследък”.

След като научи за даването му на съд от Конгрегацията за доктрината на вярата архиепископът обяви в социалните мрежи: “Това е чест за мен, а Франциск е абсолютното противоречие на всички папи преди него!”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа