Архитект Иван Несторов - Контрольорът

Архитект Иван Несторов е новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Той бе назначен от регионалния министър Николай Нанков и смени на поста дългогодишния директор Милка Гечева. До избора му се стигна след като на 14 септември вицепремиерът Валери Симеонов анонсира уволнението на Гечева във Facebook, но по-късно от строителното ведомство опровергаха съобщението, което впоследствие създаде леко напрежение в управляващата коалиция. Сега, след като редица експерти в бранша са категорични, че Несторов е изключителен професионалист, всичко по оста строителен контрол във властта изглежда спокойно. Поне засега.

Разбрах за кандидатурата си на 26 септември, защото на 27-и ми излезе заповедта. В края на работния ден ме извика министър Николай Нанков и ми каза: “Спряхме се на теб и решихме ти да бъдеш новият началник на ДНСК. Приемаш или не?” Моят живот е преминал в сектора и аз, разбира се, приех, защото няма от какво да се притеснявам. Това призна по телефона за “Труд” архитект Иван Несторов, който сяда на стола на инж. Милка Гечева, която дълги години бе държавният контрольор в строителството.

За Иван Несторов сигурното е едно - трудно може да се намери друг кандидат за директор на ДНСК, който да има 34-годишен трудов стаж по контрол в строителството и в същото време да притежава тази енергия, която негови колеги определят като неизчерпаема. Признава, че е минал през всички стълби на йерархията в кариерата и онагледява с усмивка - “от чирак до директор”.

Роден е в Пловдив, но през 60-те години на миналия век покойният му баща получава предложение за работа в София и цялото семейство се мести да живее в столицата.

“Тогава станах столичанин”, казва той. Впоследствие завършва строителния техникум “Христо Ботев”, а висшето си образование получава в Букурещ, в Института по архитектура и градоустройство “Йон Минку” през 1983 година.

Преди да оглави ДНСК, Несторов е бил директор на дирекция “Геозащита и благоустройствени дейности” в регионалното министерство. Има 11-годишен стаж в Инспекцията за държавен и технически контрол, чийто правоприемник е ДНСК, и 18-годишен стаж в Столичната община, като последователно е заемал позициите началник отдел “Архитектура”, директор на Дирекция “Контрол по строителството” и директор на Дирекция “Архитектура и градоустройство”. Несторов е изпълнявал и длъжността главен архитект на София.

Питаме го дали служителите в ДНСК трябва да се притесняват за работните си места, ще има ли намаление или увеличение на щата, не за да търсим сензация, а с мотива, че при нов директор на държавна институция винаги по коридорите има едни притеснени шушукания и многозначителни погледи между чиновниците. Несторов е категоричен, че чистки няма да има. Освен това се оказва, че част от служителите на строителния контрол още помнят как добре се работи с него през 11-годишния му стаж в ДНСК.

“Това създава нужното чувство за приемственост и доверие. Аз не съм дошъл тук и нямам основание да правя някакви реваншистки действия, а и тези години бяха най-хубавите в живота ми, не само защото бях млад”, откровен е той.

Питаме го как вижда застрояването на София, но ни отговаря, че темата е твърде дълга и е за отделен разговор. Признава обаче, че не е привърженик на високото строителство и мечтае за онзи културен дух на Рим, който иска да вижда в центъра на столицата. Според него прекаленото копиране на онези стъклени фасади от модерна Европа разваля визуално София.

Стигаме и до въпроса какво ще подобри в ДНСК.

“Пред вас гарантирам, че няма да допусна техническата документация в строителството в цяла България да е неглижирана и да бъде с някакви пропуски. Сигурен съм, че в ДНСК има какво да се промени, но инж. Гечева е оставила действаща институция, която е на 50 години. Единственото, което мога да направя, е да прецизирам отново тази структура и там, където е по-активно застрояването в различните градове, да се засили действително контролът на строителството. Това не трябва да се отнася само за сградите от първа, втора и трета категория, т.е. за високите сгради над 5 етажа, а за абсолютно всички”, казва Несторов и се позовава на закона. А там е записано, че дейностите от одобряването на техническата документация до разрешението за строеж са в правомощията на държавния орган, наречен Дирекция за национален строителен контрол.

 

Привърженик на ниското строителство

Иван Несторов е женен, има голяма дъщеря и 32-годишен брак. Казва, че обича спорта, но с напредването на възрастта го е трансформирал в ежедневни разходки.

“Сега единственото ми удоволствие, извън семейството, е да се махна от София и да се разхождам. Защото в големия град не мога да се възстановя”, откровен е той.

Обича разнообразна литература, но признава, че вече почти не му остава време за хубава книга. На въпроса каква къща би си построил, ако има празен парцел, Несторов отговаря - “ниско строителство, но достатъчно просторна”.

 

За него

ДНСК ще работи още по-добре под негово ръководство

Архитект Иван Несторов е един изключителен специалист с дългогодишен опит. Работил съм с него, той е професионалист с над 30-годишен стаж в системата на строителния контрол. Чудесен кадър, бъдете сигурни, че Дирекцията за национален строителен контрол ще работи още по-добре под негово ръководство.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството

 

Камъкът си тежи на мястото

Сериозен човек и определено добър избор. Познавам го от работата му в Дирекция „Архитектура и градоустройство” (ДАГ), която сега е преименувана на НАГ, той отговаряше за строителството. Професионалист, премерен, отговорен, с необходимите компетенции и опит. Мисля, че като ръководител на строителния контрол, за което отговаря ДНСК, ще се справи с новото предизвикателство. За него спокойно може да се каже, че камъкът си тежи на мястото.

Арх. Здравец Хайтов, Съюз на архитектите в България

 

Пожелавам му успех на това ветровито място

Знам, че е работил дълги години в системата, но професионално не сме се засичали през годините. Пожелавам му успех на това ветровито място. Нека да видим първите му действия и тогава можем да анализираме успешни ли са или не. В сектор строителство контролът е изключено важен, така че със сигурност му предстоят не една или две сложни задачи.

Инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети