Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването

Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Очаквам сериозно противоборство, дебат между първо и второ четене, тъй като инвеститорите вече са закупили имоти с очаквания да построят доста високи сгради. Ние ще се защитаваме законопроекта в посоката, в която сме го внесли – да се търсят ясни правила за бизнеса и гражданите.

Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по БНР във връзка с приетите на първо четене в НС промени в Закона за устройство и застрояване на София, които определят конкретни места за строежа на т. нар. „небостъргачи“. Той обясни, че според проекта, най-високите сгради ще бъдат в източния и западния край на града.

Целта на Закона, освен дефинирането на зоните за високо застрояване, беше да затвори някои нормативни вратички, които позволяваха претоварването на определени терени чрез едно формално „нарязване“.

"Това, което внесохме в парламента като нормативна уредба, цели да създаде ясни регламенти по отношение начина на застрояване. Създадохме правила, които са задължителни - към Витоша, в клина заключен между булевардите „Цар Борис“, „Драган Цанков“ и „Околовръстен път“ височината да е не повече от 75 метра. Това касае зоните, които досега нямаха ограничение във височина. В останалата част от града даваме възможност да се ползват до 125 метра като много високите сгради и ги изтегляме в двата края - в Изток около „Цариградско шосе“ и в западно направление - където се очаква метрото да продължи до Околовръстното - от метростанция „Люлин“ до мястото на пресичане на околовръстния път с „Царица Йоана“. Целта ни е , в крайна сметка, да има ясни правила и да затворим всички вратички, които в момента се ползваха – чрез формалното отделяне на имоти, чрез използването на чл. 27 ал. 3, така че да има ясни правила за бизнеса и за гражданите във всеки един имот конкретно какво може да бъде застрояването", заяви Здравко Здравков.

Здравков обжалва решението на Върховния администативен съд, с което беше глобен с 13 000 лева заради това, че не е задвижил процедурата за строежа на небостъргач на булевардите „България“ и „Иван Гешов“. Жителите на квартал „Стрелбище“ протестираха многократно срещу възможността на кръстовището да се появи 44-етажна сграда.

"В момента освен, че обжалваме глобата, постъпи искане от страна на Прокуратурата по преразглеждане на сделката, която се е случила 2006-та година. В същото време, ние търсим възможностите, отново чрез съдебен контрол, да се опитаме това решение да бъде прекратено, защото в крайна сметка аз не мога да издам и да разпиша един празен билет. Освен правилата, които ми е разпоредил съдът, трябва да спазвам и другите законови норми", каза главният архитект на София.

Готвят се и законови промени, които да разредят рекмалите по жилищните блокове, витрините и др, сподели Здравков. Той отчете, че откакто е главен архитект са били премахнати около 500 незаконни рекламни елемента.

"Визуалният шум е изключително дразнещ", отчете той. Затова в новата наредба ще бъде увеличено разстоянието между различните рекламни елементи. Ще бъде намалено и брандирането на сградите, а сроковете ще бъдат следени по-стриктно. Наредбата би трябвало да бъде внесена за обсъждане от общинските съветници до края на януари.

Eксперти ще определят в какъв цвят ще бъдат всички елементи на градския външен вид - стълбове, светофари, табели и друго градско обзавеждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България