Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Асен Асенов, университетски преподавател в САЩ: Конгресът е стъписан от Тръмп, затова указите му ще имат реални действия

Новият президент на САЩ имаше “ударна седмица” с много укази и това доведе до разделение на американците. Хората, които гласуваха за Тръмп, видяха в него човек с много сериозни намерения, но тези, които не гласуваха за него, видяха в действията му реализация на техните страхове. Именно това доведе до тези протести, коментира преподавателят от Американския университет във Вашингтон Асен Асенов по БНР.

Той очаква указът на Тръмп, който ограничава достъпа на жители на 7 мюсюлмански страни до САЩ, да продължи да действа въпреки оспорванията в съда.” Издаването на укази е обичайна практика за американките президенти. Актовете могат да бъдат блокирани от Конгреса и от съдебната система”, обясни Асенов.

“Към този момент Тръмп има подкрепата на Конгреса, който гледа стъписано, но не предприема никакви действия. Така че неговите укази, почти всички, ще иматс не само един политически отзвук – изпълнение на неговите предизборни обещания, но ще имат вече и реални действия, каза още Асен Асенов.

Скоростта, с която са издадени президентските укази, говори за популизъм, убеден е Асенов, според когото ефекти от решенията тепърва ще се усещат и не всички ще са положителни:

“Към този момент 75% от републиканците смятат, че 2017-а ще бъде по-добра година за Америка. Едва 15% от хората, които не гласуваха за Тръмп, вярват, че тази година ще бъде добра. Има една тиха радост у хората които го подкрепят. Те не излизат да манифестират своето задоволство от тези мерки. Разбира се, това, което е абсолютно очевидно, е, че демократите излязоха и много техни сенатори и конгресмени защитиха хората, които бяха ощетени от тези укази. Но в същото време излязоха и републиканци, които казаха ясно, че част от действията на Тръмп най-вероятно не са съвсем приемливи. В случая визирам сенатори като Маккейн и Линдзи Греъм, които се противопоставиха, например, на едни по-открити разговори с Русия.”

Според Асенов има доста общи неща между Тереза Мей и Доналд Тръмп, но отношенията им не напомнят по никакъв начин на тези между Тачер и Рейгън. При срещата между двамата лидери е станало ясно, че те виждат “един свят със засилено лидерство на Великобритания и на САЩ” и двете страни виждат полза от съвместно търговско споразумение, но по сегашните правила Лондон няма как да сключи такова, преди 2019 година.

Имаше и доста различия между двамата. Едно от тях е относно ролята на НАТО, посочи Асен Асенов. Второто много съществено различие е как да се подходи към Русия. Нейното предупреждения (на Тереза Мей – бел.ред.) буквално прозвуча така: “Не бързайте! С Русия трябва да се действа много внимателно и в никакъв случай не трябва да се доверяваме!”. Имаше също разногласия относно световната търговия и кои са правилата, по които тя трябва да се води. Със сигурност Великобритания не споделя виждането за протекционизъм, което е в основата на търговската политика на Доналд Тръмп.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Скоростта, с която са издадени президентските укази, говори за популизъм, убеден е Асенов” Защо г-н Асенов не посъветва Тръмп с каква скорост да издава указите? От кога стана популизъм това да си изпълниш обещанията? Обещал ли е Тръмп, обещал. Изпълнява ли си обещанията? Изпълнява. Защо трябва някой да решава с каква скорост да изпълнява обещанията си? Ми Тръмп за разлика от нашите управленци примерно, обещава и изпълнява без да шикалкави, а нашите обещават, но нищо не изпълняват или правят обратното. Тръмп с такива темпове на изпълнение на обещанията си скоро ще получи подкрепата на целия американски народ, а тогава демократите ще духат. И да напомним на нашите СМИ, защото те скатаха тази новина. ТРЪМП ОБВИНИ СЕНАТОРИТЕ МАККЕЙН И ГРЕЪМ, ЧЕ СЕ ОПИТВАЛИ ДА РАЗВЪРЖАТ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

  2. браво на тръмп, че е популист! в края на краищата той е избран от хората и служи на тях! гърч за уродливите антипопулисти!

Отговорете