Асен Василев: Приемам като конструктивна критиката на президента за уволненията в „Булгаргаз“

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Това, което президентът каза,  го приемам като конструктивна критика, той се притеснява за начина, по който са направени уволненията в "Булгаргаз", заяви Василев. „За нас този начин е правилен, този борд според нас не си върши работата, не защитава интереса на държавата ни“. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в БНТ.

Бюджет 2022 г. е инвестиционен. „Не знам дали съм споделял, моята първа специалност е икономически растеж и развитие. И всъщност три типа инвестиции са най-ключови: инвестиции в капитал, инвестиции в човешки капитал; инвестиции в институциите“.

Разбира се в бюджета поддържаме и социалната база, без която не можем, допълни Василев.

2021 г. е трябвало да имаме 25,6% дълг, ние завършваме с 23,9%. „2022 г. трябва да имаме 27,2%, а ние сме заложили 24,8%, т.е. с по-малко дълг ние успяваме да осигурим всички инвестиции в икономиката, изтъкна Василев. „Ще започнат капиталови инвестиции в инфраструктура, в пътища, в училища, в болници“.

Абсолютно правим реформи за конкретни политики с конкретни резултати, категоричен е вицепремиерът. „Ще ви дам един пример – допълнителните средства за АПИ - срещу всеки лев стоят конкретни проекти. За образованието също - има 100 милиона за извънучилищни дейности.

Ако не направим тези допълнителни социални разходи, инфлацията ще изяде всичко, ако ги направим, не че ще решат всички проблеми, но със сигурност ще облекчат живота на хората, смята Василев. „С времето инфлацията намалява дохода на всички. Но трябва изпреварващо на инфлацията да растат точно този тип социални разходи и инвестиции, които правим“.

Истината е, че няма как да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Така отговори Василев на въпрос на водещия защо е нарекъл работодателите некадърни. „Нашето конкурентно предимство трябва да бъде квалифицираната работна ръка, механизацията, инвестиция в правителството. това ще ни направи богати, а не ниската работна заплата“.

Кои посредници са върнати със смяната на борда на „Булгаргаз“, попита Василев. „Как могат да бъдат върнати посредници, където „Булгаргаз“ има директни договори и с „Газпром“, и с азерската страна“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика