Асистент изведе „Далас“ до финал в НХЛ

Рик Боунес не е бил старши треньор 16 г.

Бонусът му е, че умее да общува с играчите

Има над 2000 мача в лигата


Рик Боунес, който от 16 г. не е бил старши треньор, изведе „Далас“ до финал в НХЛ. През всичките тези години той заема поста на асистент. Всъщност треньорската му кариера е едно голямо петно. „Далас“ е едва вторият тим, който преодолява плейофите под негово ръководство. Предишният случай е от преди 30 г., когато е начело на „Бостън“, но е уволнен заради загубен финал в конференцията.

Боунес обаче има значителни успехи като асистент. Помага на защитниците на „Ванкувър“ да стигнат до сблъсък за купа „Стенли“ през 2011-а, а после и на „Тампа“ 4 г. по-късно. По ирония на съдбата в третия финал в кариерата на Буенос може да е именно срещу „Тампа“, който е само на победа от решителния двубой за трофея. А там има минимум поне един играч, който ще е доволен да види бившия си наставник в основните мачове този сезон. И това е Виктор Хедман, един от най-добрите защитници в НХЛ.

„Когато дойде, Боунес веднага ми даде увереност, че мога да съм състезател от най-висока величина. - казва шведът. - За младия защитник е много важно да намери треньор, който да му вярва.“

А най-голямата сила на наставника, е че умее да общува с играчите. „Ако ти трябват седем различни метода, за да разкриеш състезателя, то Боунес ще намери и седемте“, написа преди година изданието „ The Athletic“.

И след като помогна на Хедман, сега наставникът гради истинско страшилище в лицето на Миро Хейсканен. Финландецът не спира да чупи рекорди, редовно влиза в топреализаторите на плейофите и активно води атаката на своя тим, независимо че е на 21 години и е едва втори сезон в НХЛ.

Може Боунес да не е смятан за треньорска звезда, но зад гърба си специалистът има над 2000 мача в лигата, повече от великия Скот Боуман. А голям бонус на Рик е, че никога не се оправдава с шанса и продължава безумно да обича хокея!

Така след 20-годишна пауза тимът на „Далас“ стигна финал на НХЛ. А голямата заслуга е на Рик Боунес, който пое клуба в началото на годината, като наследи Джим Монтгомъри, на когото бе асистент. Само веднъж в историята отборът е печелил купа „Стенли“ - през сезон 1988/1989.

 

„Ню Йорк“ се спаси от изпадане

Хокеистите на „НЙ Рейнджърс“ се спасиха от изпадане, след като спечелиха петия мач срещу „Тампа Бей“ с 2:1 и намалиха изоставането в плейофа с 2:3 победи. Играе се до 4 успеха от 7 мача. Преди това „Далас“ се разправи с „Лас Вегас“, като спечели серията с 4:1. Същевременно „Вашингтон“ обяви, че ще се раздели с вратаря си Брейдън Холтби, чийто договор изтича в края на сезона и няма да бъде подновяван.

 

Коментари

Задължително поле