Тръмп уволни шеф от разузнаването, участвал в импийчмънта срещу него

Бизнесът иска промени Закона за извънредното положение

Семейството на 1-годишното дете с Covid-19 се е завърнало от Германия

СЗО: Коронавирусът поваля все повече здрави и млади хора

Близо 60 000 души са починали от новия коронавирус

Премиерът Борисов: Два завода в България тестват произовдство на респиратори Не ми се занимава повече с президента. СЗО каза , че социалната изолация трябва да продължи, заяви той

430 нови заразени с коронавирус в Москва за денонощие 3357 достигна броят на случаите в руската столица

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Менда Стоянова: За два дни са регистрирани 230 фирми по мярката „60/40“

44-годишна жена е убита от мъжа си в с. Ново Оряхово

Любимите рецепти на Том Круз Актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си

Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Асоциацията на общините със селища и територии на културно-историческо наследство заседава в Търново

Община Велико Търново бе домакин на Общото събрание на Асоциация на общините със селища и територии на културно-историческо наследство /АОСТКИН/. В срещата участваха представители на 8 от 10-те общини- учредители на организацията.

Кметът на старата столица Даниел Панов приветства участниците и ги запозна с възможностите за развитие на Асоциацията. Той информира партньорите, че е разговарял с Кмета на София Йорданка Фандъкова и е получил уверението и, че Асоциацията ще участва активно в разработването и прилагането на подготвяна Стратегия за опазване на културно-историческото наследство.

Участващите в срещата получиха от Даниел Панов информация за придвижването на Закона за старите столици, обсъжданите възможности за ползване на данъчни облекчения от страна на собственици на сгради, които са частна собственост със статут „Паметник на културата“, както и за възможности за включване на такъв тип сгради в проектите за подобряване на енергийната ефективност.

Панов потвърди готовността на Френската Асоциация на градовете и регионите с културно-историческо наследство да продължи партньорството и сътрудничеството си с АОСТКИН.

В рамките на Общото събрание бе изнесен, обсъден и приет Доклад и отчет за дейността на АОСТКИН през 2017 година. Бяха избрани ръководни и контролни органи.

В рамките на обсъждането на предложения за програма и бюджет за 2018-та година се състоя дискусия с полезен обмен, както на позитивни практики в общините, членуващи в Асоциацията, така и поставяне на въпроси, които представляват интерес за партньорите в АОСТКИН.
Основен акцент в разговорите и дебатите бяха проблемите, както и възможните решения произтичащи от разнообразни сложни казуси, свързани със състоянието, експлоатацията и поддръжката на сгради, които са частна собственост, и същевременно притежават статут „Паметник на културата“.

АОСТКИН бе създадена през месец март 2014 година по инициатива на Даниел Панов.
Основните цели на Асоциацията са съдействие и подкрепа за ефективна политика в областта на опазване на КИН, посредничество и сътрудничество при разработване на общи стратегии и програми, а също и подпомагане и сътрудничество при прилагане на законодателството по отношение опазване и развитие на недвижимото културно наследство.

Предвижда се и подпомагане развитието на културният туризъм, както и обмяна на добри практики.

“Френската асоциация на градовете и регионите с културно-историческо наследство работи в четири основни области. Това са исторически сгради с архитектурна стойност в риск и с проблеми, както и дейности към обществото и хората, които ги правят съпричастни към процесите на опазване и съхраняване на културното наследство и процеса на неговото опазване. Провеждат се обучения на собствениците на имоти, които са част от културното наследство. Изготвят се специални програми за децата и младите хора. Създава се  туристически продукт, стимулиращ и развиващ културният туризъм, а също и международни контакти и връзки и европейски проекти”, информираха от общинската управа в старата столица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.