На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Асоциацията на общините със селища и територии на културно-историческо наследство заседава в Търново

Община Велико Търново бе домакин на Общото събрание на Асоциация на общините със селища и територии на културно-историческо наследство /АОСТКИН/. В срещата участваха представители на 8 от 10-те общини- учредители на организацията.

Кметът на старата столица Даниел Панов приветства участниците и ги запозна с възможностите за развитие на Асоциацията. Той информира партньорите, че е разговарял с Кмета на София Йорданка Фандъкова и е получил уверението и, че Асоциацията ще участва активно в разработването и прилагането на подготвяна Стратегия за опазване на културно-историческото наследство.

Участващите в срещата получиха от Даниел Панов информация за придвижването на Закона за старите столици, обсъжданите възможности за ползване на данъчни облекчения от страна на собственици на сгради, които са частна собственост със статут „Паметник на културата“, както и за възможности за включване на такъв тип сгради в проектите за подобряване на енергийната ефективност.

Панов потвърди готовността на Френската Асоциация на градовете и регионите с културно-историческо наследство да продължи партньорството и сътрудничеството си с АОСТКИН.

В рамките на Общото събрание бе изнесен, обсъден и приет Доклад и отчет за дейността на АОСТКИН през 2017 година. Бяха избрани ръководни и контролни органи.

В рамките на обсъждането на предложения за програма и бюджет за 2018-та година се състоя дискусия с полезен обмен, както на позитивни практики в общините, членуващи в Асоциацията, така и поставяне на въпроси, които представляват интерес за партньорите в АОСТКИН.
Основен акцент в разговорите и дебатите бяха проблемите, както и възможните решения произтичащи от разнообразни сложни казуси, свързани със състоянието, експлоатацията и поддръжката на сгради, които са частна собственост, и същевременно притежават статут „Паметник на културата“.

АОСТКИН бе създадена през месец март 2014 година по инициатива на Даниел Панов.
Основните цели на Асоциацията са съдействие и подкрепа за ефективна политика в областта на опазване на КИН, посредничество и сътрудничество при разработване на общи стратегии и програми, а също и подпомагане и сътрудничество при прилагане на законодателството по отношение опазване и развитие на недвижимото културно наследство.

Предвижда се и подпомагане развитието на културният туризъм, както и обмяна на добри практики.

“Френската асоциация на градовете и регионите с културно-историческо наследство работи в четири основни области. Това са исторически сгради с архитектурна стойност в риск и с проблеми, както и дейности към обществото и хората, които ги правят съпричастни към процесите на опазване и съхраняване на културното наследство и процеса на неговото опазване. Провеждат се обучения на собствениците на имоти, които са част от културното наследство. Изготвят се специални програми за децата и младите хора. Създава се  туристически продукт, стимулиращ и развиващ културният туризъм, а също и международни контакти и връзки и европейски проекти”, информираха от общинската управа в старата столица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.