Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество призова премиера Борисов да не открива Паметника на благодарността в Тел Авив

Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество призова премиера Бойко Борисов да откаже откриването на т.нар. Паметник на благодарността в Тел Авив, планирано през месец септември. В отворено писмо от организацията обръщат внимание върху това, че на надписът на плочата "се изразява съжаление за депортирането на 11 343 евреи от Македония, Беломорието и района на Пирот, които са били под българска администрация“.

Според Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество това не отговаря на историческите факти.

Текстът на писмото гласи:

Уважаеми господин министър-председател,

През тази година отбелязваме 75 години от спасението на българските евреи – събитие, което за пореден път минава някак вяло. През последните 10 години ставаме свидетели на неистови усилия на определени среди както у нас, така и в чужбина, за оказване на влияние върху българското правителство за поемане на отговорност за злощастната съдба на 11 343 евреи от т. нар. „нови земи“ – Социалистическа федеративна република Югославия (Вардарска Македоня е част от федерацията) и Гърция.

Добре известно и доказано от различни изследователи е, че посочените по-горе територии са били под суверенитета на Третия Райх и като такива са обещани на Царство България при евентуален благоприятен изход за Третия Райх в края на войната. Официална София имаше право само да администрира тези територии (гражданска администрация с минимални полицейски сили за поддържане на реда).

През 2012 – 2013 г. въпросните „среди“ успяха да изградят „паметник на благодарността“ в градинката между Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“.

Това при положение, че на гърба на църквата „Св. София“, точно срещу софийското кметство са изложените плочите от Израел, отдаващи почит на Църквата, Царят и Димитър Пешев като спасители на българските евреи. Не стига това, но на 6 срещу 7 юли 2016 на т.нар. „Паметник на благодарността“ беше поставена допълнителна плоча с надпис, неотговарящ на историческата истина и уронващ честта на българския народ.

Близнак на този „паметник“ се изгражда в гр. Тел Авив – Яфо с пари на българската държава, респективно на българските данъкоплатци. Предстои откриването му в началото на м. септември 2018 г. в присъствие на български държавници на най-високо равнище, вкл. и вие като министър-председател. Както потвърди г-н Липовецки надписът ще бъде идентичен с този в София: „който освен благодарност за спасените 48 000 евреи от традиционните български територии, се изразява съжаление за депортирането на 11 343 евреи от Македония, Беломорието и района на Пирот, които са били под българска администрация“.

Обръщаме се в лично и обществено качество към вас със следния въпрос:

Нима след като не се поддадохте на провокациите пред Тютюневите складове в Скопие, ще позволите и ПРИЗНАЕТЕ вина на България, нещо, което не отговаря на историческите факти. Нима сега, 75 години след онези драматични събития, ще позволите да се поругае паметта на онези спасители, рискували живота си, за да не се опетни името на страната ни. Нека ви припомним, че БЪЛГАРИЯ спаси всичките си поданици, до един, които бяха поданици на ЦАРСТВОТО. Евреите от Македония и Гърция НЕ БЯХА БЪЛГАРСКИ ПОДАНИЦИ. Това ясно е описано в документите от конференция Ванзее, където срещу името на страната ни стои цифрата 48 000 – точно толкова, колкото бяха спасените евреи от старите предели на България.

Г-н министър–председател, това ще бъде първия в историята на човечеството случай, когато представител на една демократична държава ще стори с пари на данъкоплатците на същата тази държава, такова ритуално убийство – на историческата истина, правда, достойнство на народа си.

Настояваме, както и в Република Македония, така и при посещението си в Израел, да заемете отговорна позиция и да откажете откриването на паметника с този срамен, неверен и вменяващ вина текст. Обръщаме внимание, че поемем ли тази несъществуваща вина ще тръгнат и исковете на наследниците на онези клетници – 11 343 евреи, които не успяхме да спасим. Съжаление е едно, ОТКРИВАНЕТО на подобен паметник, вменяващ вина – съвсем друго. Вярваме, че ще заемете национално-отговорна и в интерес на историческата правда позиция.

Наред с това бихме искали да ви напомним да попитате властите в Израел защо от 25 000 праведници по целия свят от България са признати едва 20, последният от които Владимир Куртев преди десет години? Не ни се ще да вярваме, че историята със спасяването на цялата еврейска общност в България не е удобна за същите тези среди в Израел и България.

Накрая ни позволете да ви пожелаем крепко здраве и далновидност при отстояване на историческата правда!

 

София, 09.08.2018 г.

 

Подписали:

Българо – еврейски научен институт

Клуб на приятелите българи и евреи

Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО)

ИНЖ. САМУИЛ АРДИТИ – Благодарен български еврейн, носител на най-високото отличение – Златна Лаврова клонка на Българското МВнР

АРХ. Миломир Богданов – изпълнителен секретар на Боянски клуб

Благодарни българи евреи, живеещи на територията на държавата Израел"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България