Сърбия осъди седем души на 11 г. затвор от Санджак за набиране на бойци за „Ислямска държава“

Любо Ганев за заложената бомба с екипировката на националите: Помогнах да потушим скандала

Пьонтек поведе Полша

Северна Македония огорчи Стоянович

Министър Банов: Функционира системата за подаване на електронни декларации на доставчиците на медийни услуги 

Кметът на Благоевград с почетен знак за принос за дипломатическите отношения между Казахстан и България

Конференция на жените лидери се проведе в София

Ограничението на скоростта по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора остава до края на септември

Във Варненския „Пирогов“ ще се влиза и през нов вход

Български с медал за доблестна служба от САЩ

Червени съветници в Бургас: При всеки дъжд улиците на Равнец стават плавателни канали

Затварят завод за автомобилни кабели в Търговище, работниците протестират за заплатите си Служителите чакат доплащане за два месеца и заплати за един

Екатерина Захариева облече уникално кимоно с български шевици в Токио

Уволниха прокурорски служител за контакти с подслушван

Барак Обама поздрави Дженифър Лопес за годежа, написа й ръкописно писмо

Аспарухово – новото лице на Варна Най-южният квартал става все по-модерен и хубав

Така изглежда от птичи поглед новата зона на брега – с многофункционално спортно игрище, шарен детски кът и атракции за хлапетата

„Аспарухово“ с уникалното си съчетание на парк, плаж и море става новото лице на Морската столица след мащабните ремонти и проекти за неговото развитие. Другите квартали гледат малко завистливо на преобразяването му през последните две години, но и тяхната нова визия не изостава. „Аспарухово“ е приоритет на общината и към него са насочени голяма част от средствата по европейските програми.

Новото кръгово кръстовище на бул. „Първи май“
Новото кръгово кръстовище на бул. „Първи май“

Ще стане най-хубавият квартал на Варна, ремонтите са изпълнени перфектно, казва строителят ветеран Христо Лазаров, който е участвал в изграждането някога на Аспаруховия мост. Хората тук са спокойни при дъжд заради построените отводнителни канали на ул „Моряшка“ и „Горна Студена“ на мястото на затлачените дерета, които преди 4 години не можаха да съберат и спрат приливните вълни, предизвикали голямото наводнение. „Сега водата дори при порой не стига до бордюра на тротоара, всичко се оттича по каналите в морето“, казва бившият боцман Васил Нейчев, който живее на „Гривица“, улицата, взела две жертви в трагедията през 2014 г.. Бяха осигурени близо 10 млн.лева от фонд „Солидарност“, за да не пострада отново кварталът и последните порои, които заляха страната, бяха тест за това. Млади и стари обсъждат със задоволство ремонтите въпреки затруднения трафик в движението. Като нова е станала централната улица „Мара Тасева“ до кръстовището на пътя за кв. „Галата“, в обхвата от бул. „Първи май“ до бул. „Народни будители“, където не само платната са разширени и настилката подновена, но и се подменя цялата подземна инфраструктура, включително и с нови тръби на битовата и дъждовна канализация. Монтирани са нови осветителни тела, изградени са тротоари, където преди изобщо нямаше, и около 1 км велоалея. Изцяло приключи реконструкцията на бул.“Първи май“ с красиво кръгово кръстовище, а до него беше издигнат първият в града пешеходен надлез с дължина 84 м, със стълбища и с асансьори за детски колички и хора с увреждания. Пред районното кметство хората настояват да има и пешеходна пътека наблизо, защото наоколо са новоизграденото комбинирано спортно игрище, красив кът за отдих, детски площадки, фитнес на открито и малчуганите, а и бързащи пешеходци пресичат неразумно булеварда, по който хвърчат коли. Ремонтите в „Аспарухово“ продължават с реализацията на друг проект по ОП „Региони в растеж“ – рехабилитация на бул. „Народни будители“ – от ул. „Мара Тасева“ до ул. „Нарва“, и от бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до ул. „Мара Тасева“. С това основните булеварди в района ще са изцяло обновени, посочи кметът Иван Портних. За ремонт на централния водопровод бяха осигурени 3 млн. лева от правителството.

В Аспаруховия парк се множат бебешките колички
В Аспаруховия парк се множат бебешките колички

Проектът за подробен устройствен план на Аспаруховия парк, който се шири на 400 дка, е на сайта на районното кметство, а в края на миналия месец изтече срокът за предложения и възражения. Така че скоро ще влезе за обсъждане пред Общинския съвет. Идеята е Аспаруховият парк да стане втората Морска градина на Варна. Предвижда се изграждането на спортни игрища, детски кът и атракционни обекти. В схемата попадат Аспаруховият вал, за който има проект за превръщането му в музей на открито, рейдовата кула и новото рибарско пристанище.

До 2020 г. Варна трябва да има най-модерния рибарски пристан по Северното Черноморие – в местността „Карантината“. В нея беше сниман българският филм „Бартер“ на режисьора Атанас Киряков, станал любим на хората от „Аспарухово“. Стойността на проекта е за близо 16.5 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство, като собственото финансиране от 8.5 млн. лева беше одобрено с решение на Общинския съвет, а правителството даде безвъзмездно право на строеж върху имот, част от морското дъно, в границите на вътрешните води на България в Черно море. Екип от Института по хидро – и аеродинамика към БАН е автор на проекта, който предвижда новото пристанище да е в източния край на Аспарухово, да е супер модерно и да спира високите щурмови вълни, на които е изложен морският бряг на „Карантината“. Пристанът е предвиден за над 100 рибарски кораби и лодки, ще има рампа за колесари, сграда на три нива с много интересен архитектурен силует и с покрив, който може да се трансформира в открита сцена за различни арт събития и културни прояви. Алеите на Аспаруховия парк ще завършват с панорамния мостик на пристана, което също ще е място за разходки. Строителството на рибарското пристанище ще започне след приключване на туристическия сезон, със стартиране на процедури по избор на изпълнители, каза кметът на Варна Иван Портних.

На картата на инвестиционните проекти на Министерството на туризма, Варна ще участва в бъдеще с изграждане на плувен и СПА комплекс в кв. „Аспарухово“, където има минерален водоизточник, чиято вода сега се излива на воля на брега на канала „море-езеро“.

Всяка сутрин тримата кореняци от "Аспарухово"- Христо Лазаров, Васил Нейчев и Костадин Шомов инспектират ремонтите преди да седнат на кафе
Всяка сутрин тримата кореняци от „Аспарухово“- Христо Лазаров, Васил Нейчев и Костадин Шомов инспектират ремонтите преди да седнат на кафе

Новата визия, реализираните, а и предстоящи проекти, са вдигнали цените на парцелите във вилните зони на „Аспарухово“ двойно – от 20 на 40 евро /кв.м. Сериозно поскъпват и апартаментите, като в жилищния комплекс до рибарското селище, където те се продават на нива 1600-1800 евро за кв.м застроена площ. В квартала е пренаселено с руснаци и украинци, които са горди, че само на крачка е най-големият и най-чист плаж на Варна. Аспаруховските рибари имат най-добър улов, а сред тях майстор на морски деликатеси бърка най-вкусния хайвер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Де да беше вярно.😂
    Лъжи и крсжби за един псевдо мост 10 метра им трябваха 50 милиона.
    50 не 5
    Дано поне да направят нещо

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.