„Астана“ продължава, но без Стоилов

Воденият от Станимир Стоилов тим на „Астана“ записа най-големия си международен успех в своята история. Шампионът на Казахстан се класира на 1/16-финалите в турнира Лига Европа. Отборът на Мъри победи като гост в ключовия последен мач от груповата фаза „Славия“ насред Прага с 1:0. Успехът осигури място на „Астана“ сред най-добрите 32 отбора в надпреварата. След мача обаче българският треньор заяви, че напуска клуба, с който спечели четири поредни титли на Казахстан, както и турнира за купата и този за суперкупата на страната.

„Радвам се, че играхме дисциплинирано – каза Стоилов. - Играчите са герои. За пореден път променихме заедно историята на футбола в Казахстан. Отборът продължава на 1/16-финалите в турнира, но без мен. До този момент нямам оферта от клуба, което означава, че напускам. Не знам дали ще поема Казахстан. Трябва да получа такава оферта и ще помисля. „Астана“ има нужда от укрепване. Трябва да се привлекат още по-добри играчи. Надявам се спонсорите да са наясно с това“.

Страницата на „Астана“ в интернет енциклопедията „Уикипедия“ пък оцени подобаващо времето, в което Стоилов води отбора. Като първа категория в материала за клуба е посочена цялата информация от създаването му до 2014 г. Следващият раздел се казва „Годините на Стоилов“.

Медиите в Казахстан също свалиха шапка на Мъри.

„Направи от невъзможното възможно“, пише най-големият спортен сайт „Спортс Кз“.

Нурсултан Назарбаев, президентът на Република Казахстан, и Аристанбек Мухамедюли, министър на културата и спорта, отправиха специални поздравителни обръщания за историческото класиране.

„Вашият успех донесе радост на милиони, които с голям интерес и очакване гледаха представянето на отбора - каза държавният глава. - Несъмнено вашите постижения ще станат мощен стимул за по-нататъшното развитие на футбола и спорта в Казахстан.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят