Астероид минава опасно близо до Земята днес

Астероид с големина от 650 м ще премине покрай Земята в сряда на сигурно, но притеснително близко разстояние, предупреждават астрономи.

Наречено 2014-JO25, небесното тяло ще прелети едва на 1,8 млн. километра от нашата планета, което е по-малко от пет пъти разстоянието до Луната, информира БГНЕС. След нас астероидът ще продължи пътя си към Юпитер, преди да се насочи отново към центъра на Галактиката.

„Въпреки че няма възможност астероидът да се сблъска с нашата планета, това ще бъде много близко доближаване за астероид с такъв размер“, заявиха от НАСА.

Обект с подобни размери за последно мина покрай нас през 2004 г. Тогава „Тевтат“, широк 5 км, мина край Земята на близо четири пъти разстоянието до Луната. Следващата близка среща с толкова голям камък няма да се осъществи преди 2027 г. Тогава се очаква 800-метровият 199-AN10 да прелети още по-близо до нас – на едва 380 000 км.

Последният път, когато 2014-JO25 е бил в нашата Слънчева система, е преди 400 години и следващото му минаване покрай нас няма да е преди 2600 г.

Освен 2014-JO25 в сряда край Земята, на 175 млн. км ще премине и кометата PanSTARRS. Тя е усилия яркостта си наскоро, което означава, че може да бъде наблюдавана с бинокли или малки телескопи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.