Астрологът Светлана Тилкова - Алена: Знаците Змиеносец и Паяк са неразделни

Между Телец и Близнаци има плетеница от звезди без допирна точка помежду им

Българският, източният и класическият зодиак са от 12 зодиакални знака, но не винаги е 
било така

Мине не мине година и Змиеносецът пак тръгва на шества по Земята с многократно проверената вяра, че късата памет на хората ще е забравила предходната му изява под светлината на човешкото любопитство. А ако НАСА се е поизнесла за „зодия Змиеносец“ и как трябвало зодиакалният кръг да се променя, при това с 13-а фатална зодия, как да не повярваш? Тук ще намесим и 14-тата - Паяк. Без Паяк няма Змиеносец, защото зодиакалният кръг винаги трябва да има четен брой зодиакални знаци. Змиеносецът е противоположен на Паяка и двата знака са във взаимно равновесие.

Зодия Змиеносец (27 ноември - 17 декември) е позната от древността като контрапункт на Паяк. Нейното съзвездие е Змиеносец, “изрисувано” на небосклона от древните астрономи преди близо 22 века. Змиеносец е едно от 88-те съвременни съзвездия, като обхваща част от зодиакалното съзвездие Стрелец. Въпреки че преминава през еклиптиката, Змиеносец не е зодиакално съзвездие и не е 13-и зодиакален знак. Той дава специфична характеристика на хората, родени в този отрязък от време, която ги прави видимо различни от типичните представители на знака Стрелец. Тук е мястото да кажем, че Юлий Цезар не е бил причината да се заличи от римския зодиак 13-ият зодиакален знак, който бил Змиеносец. Отпадналият е Паяк, четиринадесетия зодиакален знак.

Родените в Змиеносец като отрязък от време, а не като забранен или скрит зодиакален знак, трудно гонят своя житейски връх. Постоянството не им е силна черта. Постигат целите си чрез подмолни удари и винаги са заобиколени от много врагове. Носи им се славата на магьосници и вещи в света на незримото, но дали за зло или добро зависи от другите характеристики, дарени им от Стрелец, което по никакъв начин не влияе на хората, родени в другите зодиакални знаци, или невключените в отрязъка на периода на влияние на Стрелеца.

Защо НАСА намесва темата за 13-я знак 

- нито сега, нито преди Националната агенция за въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ има нещо общо с темата за 13-я зодиакален знак. Досега от моите приятели в НАСА не съм чула да имат щатни астролози или да предоставят за общо ползване астрономическите си таблици, известни като ефемериди, на основата на които астролозите създават звездните карти и правят тълкувания. Защо винаги НАСА бива замесена с най-разнообразни псевдоезотерични загадки, не знам. Никога Роскосмос, например.

Вероятно заради разликата в мащаба и постиженията. От друга страна, дали пък не можем да открием белези на астрономерологично изчисление, напаснато, или обратното към климатичните или астрономическите конфигурации при изстрелването на ракета от Земята. На 13 юни “Спейсекс” на Илон Мъск изстреля 58 спътника. Стартът на ракетата носител е даден в 5.21 ч. Дали съвпадението при редукцията на числата 8 и 4 е случайно?

Твърденията, че зодия Змиеносец е ново откритие са несъстоятелни, а и няма абсолютно никакво значение колко на брой са зодиакалните знаци в един зодиак и колко е продължителността на неговото влияние. Българският, източният и класическият зодиак са от 12 зодиакални знака. Но не винаги е било така. Римският зодиак се е състоял от 14, впоследствие от 13 зодиакални знака. Заличеният зодиакален знак се е наричал “Паяк” и е обхващал периода от 16 май до 12 юни. Египетският зодиак се състои от 24 зодиакални знака, отговарящи на египетски божества. Келтският или Галският хороскоп се състои от 22 зодиакални знака. Хороскопът на цветята включва 36 зодии по десетдневки. Разнообразието е огромно и може да дообърка лаика. Но така е само на повърхността. Всъщност количеството на зодиакалните знаци в един зодиак е без значение. В периода от една календарна (лунна или слънчева) година може да има и 100 зодиакални знака. Можете да им слагате и каквито искате имена. Можете, защото и бройката, и наименованието са единствено ориентири. Те са само опаковката, която крие истинската информация. Тя е строго индивидуална за всеки човек въпреки общите астрологични характеристики на знака или периода. И както при всяка точна наука астрологичните тълкувания са плод на хилядолетно натрупване на опит и грешки, а не хрумване на някой владетелски шут, измислил как да забавлява скучаещите жени в царския двор, докато господарят вседържец с меча си пише историята на държавата.

Първата била помощна наука на втората

Война между астрономията и астрологията?

Науконекоректно е да се говори за хороскопи, изготвени от Исак Нютон, Галилео Галилей, Тихо Брахе, Омар Хайям...

Хората воюват словесно и физически. Между различните науки като астрономия и астрология противоборство не може да има. Предметът на едната е различен от предмета на другата, тъй че може да има взаимна полза, не вреда. Да погледнем астрологията. Изчислителната є част ни я предоставят астрономите, астрофизиците и математиците. Този изчислителен апарат ни помага да интерполираме различните календари и на тази основа да извеждаме характеристиките на личността, защото календарите са различни, но зодиакалните съзвездия, планети, неподвижни звезди (300 на брой) заемат точно място на небесния свод и са постоянни. Те са нашият репер, постоянна точка за тълкуването на характер, събитие, каквото щете, както и техните взаимодействия. Тъй че дали зодиакалните знаци ще са 12, 14 или 104 е без значение. Характеристиките на личността, родена на определен ден, месец, година и с известен час остават неизменни.

Тесногръдият, мисловно ограничен, форматиран от домашното си възпитание, религия и среда човек, независимо колко научни титли има е винаги готов да отхвърли онова, което не желае да разбере, защото то противоречи на мисловната матрица, която някой е формирал в мозъка му, а с годините той сам се цензурира, за да не го смятат за науконекоректен. Давам няколко примера.

Питагор се изучава в училище, но кажи че той е създал класическата номерология и си науконекоректен. Същото е и с Йоханимус Кеплер. Законите за движението на планетите на този астроном и математик се учат в началното училище. Кажи обаче, че е оставил в наследство 800 хороскопа и това вече е наукопрестъпно. Също тъй науконекоректно е да се говори за астрологичните търсения и хороскопи, изготвени от Исак Нютон, Галилео Галилей, Тихо Брахе, Омар Хайям...

Много назад във времето астрономията е била помощната наука към астрологията. В последните векове, от 16-и насам с промишлената революция и от 17-и с възникването на Просвещението в Европа материалното, рационалното се издигат в култ. Духовното, незримото са хвърлени в килера на непотребностите.

Прекъсната е връзката между духовно и материално, в единството на Дух и Материя. Оттогава, вече 400 години на астрологията целенасочено се вменява същността на псевдонаука. И това време ще отмине, когато човечеството съзрее и се влее във Вселенското семейство, но от този преломен миг ни делят три века.

На атласа на звездното небе

14-ата зодия

Паякът се превърнал в опашката на змията, носена от Змиеносеца

В различни, но твърде ограничени и невинаги достоверни астрологични тълкувания, запазили се от древността, може да срещнете твърдението, че е имало зодия Паяк (16 май - 12 юни), въпреки че такова съзвездие няма. Може да срещнете и обратното твърдение. Не търсете грешка в противоречието, защото такава няма.

Разковничето, че Паяк е само зодия, която не е производна на съзвездие, е неговото положение. Ако погледнете атласа на звездното небе, ще видите, че между Телец и Близнаци има плетеница от звезди без допирна точка помежду им.

Някога назад в древността тези звезди са били изобразявани като кръст, но и възприемани като паяк. Разликата във фигурата не бива да ни учудва, защото образът на съзвездието обикновено е умозрително творение на човешката представа за това, което вижда. В средата на второто столетие преди новата ера астрономите са “прерисували” струпванията от звезди, видими на звездния купол, едно от които е Змиеносец. Съзвездието символизира наказания от Зевс бог лечител от гръцката митология Асклепий, взаимстван от почти шест хилядолетия по древната тракийска и пеласгийска митология бог лечител Зумудрос, говорещият със змиите, заради провинението му, че не само лекувал, но и възкресявал смъртните хора.

Змиеносецът обхващал пространството от Стрелец до Телец и Близнаци. Паякът се превърнал в опашката на змията, носена от Змиеносеца. Превъплътили се в едно цяло. Единни, но различни. Двата края на свързващата ги равновесна права в зодиакалния кръг, различната психика в общия модел на човешкия характер. Двоичността в единението.

В този смисъл Паяк може да привнесе допълнителни характеристики на Телец и Близнаци, без това да е задължително за всеки, роден в периода на неговата власт. Може и да няма влияние. Не така стои въпросът със Змиеносец. Съзвездието се е вклинило в Стрелец и винаги оказва влияние, независимо каква е неговата сила.

Кой се страхува от Паяка?

За разлика от хората, родени в Змиеносец, част от родените в Паяк били крайно агресивни и на всяка цена готови да получат това, което са си наумили, без оглед на средствата. Включително и върховната власт. Какво обаче е запомнила историята за отпадането на зодиакалния знак Паяк? Гай Юлий Цезар бил суеверен и вярвал, че паякът му носи нещастие. Затова разпоредил да бъде заличен от Римския зодиак при въвеждането на новия Юлиански календар през 45 г. пр. н. е. Истината обаче е по-различна.

Вероломството на някои от хората, родени в Паяк, било известно и плашело. Диктаторът Цезар тръпнел от страх да не бъде свален от власт и посечен от родени в “Паяк”. Как решил проблема? Дал разпореждане да бъдат избивани всички деца, родени в отрязъка 16 май - 12 юни. Понякога оставяли момиченцата, защото били нужни, за да раждат деца, но момченцата били убивани в мига, в който се появявали на бял свят. Заповедта била бебетата да бъдат убивани от бащите, за което Цезар ги дарявал богато. Безумието продължило почти седем столетия. За да спре това детеубийство, превърнало се по време на римската република, а после империя в традиция на злото, християнската църква забранила убийствата, а споменаването на зодия “Паяк” се наказвало с отлъчване от нейното лоно. Ето защо са останали 13 зодиакални знака, чието съществуване е невъзможно, защото зодиакът изисква четно число. Логично и естествено е отпадането на зодиакалния знак Змиеносец.

Коментари

Задължително поле